Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

DDZ osvojio je Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva

SLJEDEĆI POST

Održan prvi Global Children’s Designathon u Hrvatskoj

 

Ars publicae 2016: Voda i javni prostor

 

U tijeku je javni natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme ili pumpe, raspisan u okviru dvogodišnjeg programa Voda i javni prostor Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) i pripadajućeg joj projekta Ars Publicae. Natječaj je otvoren do 25. rujna 2016. u ponoć, a namijenjen je svim zainteresiranim kreativcima.

Izdvajamo iz raspisa natječaja: “Zagreb je grad koji ima izrazito nisku kulturu dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru. Štoviše, zamjetan je i trend neodržavanja i često uklanjanja postojećih česmi ili pumpi na lokacijama gdje za njima postoji potreba. Gradu nužno trebaju nove česme ili pumpe koje bi ponudile mogućnost konzumacije besplatne pitke vode na nizu lokacija u javnom prostoru, a istodobno bile suvremeno oblikovane te kao takve postale dio identiteta Zagreba.

Željeznom Franceku, jedinoj zagrebačkoj tipskoj pumpi koja je u većoj mjeri (bila) prisutna u javnom prostoru pijenje vode nije primarna funkcija niti ispunjava suvremene standarde (npr. laka konzumacija za starije osobe koje se ne mogu saginjati) te je očita potreba za svježim rješenjem i uspostavom nove mreže javnih česmi koje će se nalaziti na trgovima, u parkovima, okretištima tramvaja, na nasipu i na drugim javnim površinama. Javni natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme ili pumpe za cilj ima lansirati ideju takvoga rješenja, odnosno ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada putem mreže česmi ili pumpi oblikovanih posebno za Zagreb i namijenjenih svim dobnim skupinama korisnika te životinjama. Ujedno se nastoji ukazati na ogroman neprepoznati potencijal za dizajnersko projektiranje komunalne opreme koja izravno ulazi u javni prostor grada, nasuprot negativnom trendu slabih kataloških rješenja. Temom programa i natječajem se također nastoji afirmirati voda kao javno dobro.”

Sve detalje o kriterijima i provedbi natječaja možete saznati na web stranici projekta Ars Publicae.

 
 

CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017

POZIVAMO VAS NA JOŠ JEDAN CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017 Designathon je metoda učenja i stvaranja koja kombinira pristupe design thinking-a i makers pokreta, s naglaskom na njihovo usvajanje kroz praksu. Designathon posebno prilagođava design thinking djeci, fokusirajući se na razvijanje mišljenja u kontekstu edukacije, a sve teme koje obrađuje vrte se oko suvremenih problema i izazova.

Otvorene prijave za sudjelovanje u radionicama @DDZ2017

DESIGN DISTRICT ZAGREB VAS POZIVA: Prijavite se za sudjelovanje na radionicama, za odrasle i za djecu, na festivalu Design District Zagreb 2017! Prijave se primaju do 12. lipnja 2017.!   ZA ODRASLE   COMMUNICATION BOOTCAMP Voditelji: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri Termin: 15.

Dani otvorenih vrata Hrvatske narodne banke na DDZ-u

Prije devedeset godina, 18. lipnja 1927., otvorena je palača Zagrebačke burze za robu i vrednote. Zgrada, koja je danas sjedište Hrvatske narodne banke, građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića.

DDZ 2017: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Mentorice Nine Bačun i Ivana Fabrio te predstavnici IKEA Hrvatska odabrali su 10 finalista natjecanja Hacking IKEA: Ivana Kostić Jakov Habjan Karla Kocijan i Paula Kovač Hana Stojaković i Tea Taneski Vana Šulentić i Marta Letica Dora Ernoić i Sara Dobrijević Ina Štukar Marković i Ivan Marković Ela Meseldžić i Andreja Lovreković Dijana Matošević i Željka Nikšić Marta Badurina i Matea Bertina Zahvaljujemo svim prijaviteljima.

DDZ 2017: Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj!

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja u prostoru Martićeve ulice i četvrti koja ju okružuje. U okviru Zelenog programa festivala, Ratkajev prolaz će se kroz šest festivalskih dana transformirati u Zeleni Ratkaj – svi posjetitelji moći će iskusiti prototip idealnog održivog grada i to kroz bogat i program: impozantan mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike, zelenu pop-up šumu kao i niz uzbudljivog, edukativnog i zabavnog sadržaja.