Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

DDZ 2017: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

SLJEDEĆI POST

Otvorene prijave za sudjelovanje u radionicama @DDZ2017

 

Dani otvorenih vrata Hrvatske narodne banke na DDZ-u

 

Prije devedeset godina, 18. lipnja 1927., otvorena je palača Zagrebačke burze za robu i vrednote. Zgrada, koja je danas sjedište Hrvatske narodne banke, građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića.

Osim što je najveća građevina u Kovačićevu opusu, također je i posljednja, a ujedno i njegova jedina poslovna zgrada. Na natječaj 1920. pozivi su poslani arhitektima Ignjatu Fischeru, Bruni Baueru, Aladaru Baranyaiju, Lazaru Dungjerskom i Viktoru Kovačiću, a u svibnju 1921. komisija je Kovačićev rad ocijenila najboljim. Gradnja je počela 1. kolovoza 1923., a trajala je sve do 1927. Prije završetka gradnje, 21. listopada 1924., Viktor Kovačić umire, a radove preuzima i nastavlja Hugo Ehrlich. Sama funkcija zgrade zahtijevala je monumentalnu građevinu, a Kovačić se u oblikovanju koristio elementima klasične arhitekture, čime je monumentalnost dodatno naglasio. Kovačić je svojim projektom ponudio rješenje za urbanistički koncept za dio grada koji se tada tek razvijao. Već u natječajnoj dokumentaciji daje prikaz zgrade “blizanke”, čime se grad otvara prema istoku te se tako oblikuje nova gradska vizura.

Posjetitelji će razgledati Okruglu dvoranu – glavnu burzovnu dvoranu nekadašnje Zagrebačke burze. Dvorana, promjera 21 metar, prekrivena je kasetiranom kupolom, svjetlo dobiva kroz veliki kružni otvor promjera 8 metara i pokazuje svu ljepotu unutrašnjosti zgrade. S arhitekturom i poviješću zgrade posjetitelje će upoznati Ines Merkl.

Ines Merkl povjesničarka je umjetnosti i antropologinja, a u Hrvatskoj narodnoj banci radi od 1999. Diplomirala je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu s temom “Gradnja palače Zagrebačke burze za robu i vrednote”.

Obilasci: 13., 14. i 16. lipnja u 11 i u 15 sati

Trajanje obilaska: 30 minuta

Obvezne prijave na otvorena.vrata@hnb.hr. Prijave primamo do 8. lipnja 2017., odnosno do popunjenosti grupa.

Molimo da uz prijavu navedete termin za koji se prijavljujete, puno ime i prezime te broj važeće osobne iskaznice.

Napominjemo da ulasku posjetitelja u zgradu Hrvatske narodne banke, s obzirom na njezinu funkciju, prethode odgovarajuće sigurnosne procedure. Molimo vas za razumijevanje i strpljenje te da u zgradu ne unosite velike torbe i naprtnjače, kako bi se spomenute procedure odvijale što jednostavnije i brže.

 
 

CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017

POZIVAMO VAS NA JOŠ JEDAN CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017 Designathon je metoda učenja i stvaranja koja kombinira pristupe design thinking-a i makers pokreta, s naglaskom na njihovo usvajanje kroz praksu. Designathon posebno prilagođava design thinking djeci, fokusirajući se na razvijanje mišljenja u kontekstu edukacije, a sve teme koje obrađuje vrte se oko suvremenih problema i izazova.

Otvorene prijave za sudjelovanje u radionicama @DDZ2017

DESIGN DISTRICT ZAGREB VAS POZIVA: Prijavite se za sudjelovanje na radionicama, za odrasle i za djecu, na festivalu Design District Zagreb 2017! Prijave se primaju do 12. lipnja 2017.!   ZA ODRASLE   COMMUNICATION BOOTCAMP Voditelji: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri Termin: 15.

Dani otvorenih vrata Hrvatske narodne banke na DDZ-u

Prije devedeset godina, 18. lipnja 1927., otvorena je palača Zagrebačke burze za robu i vrednote. Zgrada, koja je danas sjedište Hrvatske narodne banke, građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića.

DDZ 2017: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Mentorice Nine Bačun i Ivana Fabrio te predstavnici IKEA Hrvatska odabrali su 10 finalista natjecanja Hacking IKEA: Ivana Kostić Jakov Habjan Karla Kocijan i Paula Kovač Hana Stojaković i Tea Taneski Vana Šulentić i Marta Letica Dora Ernoić i Sara Dobrijević Ina Štukar Marković i Ivan Marković Ela Meseldžić i Andreja Lovreković Dijana Matošević i Željka Nikšić Marta Badurina i Matea Bertina Zahvaljujemo svim prijaviteljima.

DDZ 2017: Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj!

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja u prostoru Martićeve ulice i četvrti koja ju okružuje. U okviru Zelenog programa festivala, Ratkajev prolaz će se kroz šest festivalskih dana transformirati u Zeleni Ratkaj – svi posjetitelji moći će iskusiti prototip idealnog održivog grada i to kroz bogat i program: impozantan mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike, zelenu pop-up šumu kao i niz uzbudljivog, edukativnog i zabavnog sadržaja.