Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Dizajn distrikt Zagreb 2018

 

Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu festivala

ROK ZA PRIJAVE PRODUŽEN JE DO UTORKA 8.5.2018.

Festival Design District Zagreb 2018, koji se ove godine održava od 14. do 17. lipnja, objavljuje otvoreni poziv za sudjelovanje u programu. Poziv je namijenjen svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

 

Program festivala fokusiran je na međusobnu interakciju sudionika i publike te njihovog izgrađenog okoliša, odnosno javnog prostora, kao i onog s potencijalom da to postane. Stoga smo u potrazi za radovima i projektima (konceptima i realizacijama) koji koriste metode i alate dizajna u kontekstu razvoja urbanih sredina i kao takvi su pogodni za izlaganje i predstavljanje u eksterijeru četvrti te u neiskorištenim, zapuštenim interijerima koji će tijekom festivala biti otvoreni za javnost. U potonjem je riječ o prostorima s kojima će festival privremeno raspolagati: uličnim izlozima, galerijama, stanovima, dvorištima i sl.

 

Prijavljene radove trebaju karakterizirati inspirativni i dosljedni koncepti, poticajna i suvremena estetika te jasne i funkcionalne opcije za interakciju s publikom i prostorom predstavljanja. Načelno, svi raspoloživi mediji dolaze u obzir (analogni i digitalni), uz napomenu da ih mora biti moguće realizirati u danim uvjetima.

 

Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija, a u slučaju odabira prijavitelji sami snose troškove realizacije. Organizatori će poduprijeti njihovo izlaganje i sudjelovanje u programu osiguravanjem neophodne infrastrukture, što uključuje adekvatan izlagački prostor, izvore struje i interneta, a sve ostalo potrebno za tehničku realizaciju organizator će osigurati u okvirima organizacijskih mogućnosti. Prijavitelji mogu očekivati on-site pomoć festivalskih volontera te producentske i tehničke ekipe, u razumnom opsegu.

 

Budući da se DDZ 2018 obraća najširoj publici, dobrodošli su projekti prijemčivi različitim dobnim i socijalnim skupinama (npr. djeca, adolescenti i tinejdžeri, umirovljenici; stanovnici četvrti, radnici, turisti itd.). Zanimaju nas inovativni i kritički doprinosi festivalskom programu, istraživački i eksperimentalni radovi te komunikativni projekti pogodni za doživljavanje u festivalskom okruženju, koji će doprinijeti približavanju sustavnog, “dizajnerskog” načina mišljenja širokoj javnosti.

 

Projekti koji komuniciraju potencijale ili problematiku urbanog razvoja grada, odnosno četvrti kojom se festival bavi, moći će se realizirati izlaganjem i predstavljanjem na javnim površinama u kvartu, kao što su ulice ili zelene površine, ali i u privatnim, a neiskorištenim prostorima poput zatvorenih lokala i uličnih izloga, dvorišta, stanova, balkona ili terasa, koji će biti na raspolaganju za privremenu upotrebu tijekom trajanja festivala.

 

Zainteresirani autori/ice i autorske grupe mogu se javiti na poziv isključivo ispunjavanjem online prijavnice, a svaki autor ili grupa autora mogu prijaviti neograničen broj radova, no za svaki je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Preporuča se poslati prijavu što je ranije moguće, s obzirom na to da se sukcesivno dogovaraju optimalni prostori za realizaciju prihvaćenih projekata.

Organizacijski tim Festivala poslat će prijaviteljima povratnu informaciju o uvrštavanje u program DDZ-a 2018 u roku od pet radnih dana od prijave rada, a rezultati će biti objavljivani i na web stranici Festivala.

ROKOVI

4.4. 2018. Objava poziva

4.5. 2018. Rok za prijavu projekata

8.5. 2018. Objava rezultata

10.6. 2018. Dostava izložbenih radova

 

Ukoliko je potrebno, za dodatne informacije javite nam se na info@designdistrict.hr. Rado komuniciramo putem svih društvenih mreža, no za pitanja preferiramo Facebook. Veselimo se vašim prijavama!