Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

HACKING IKEA 2018

 

DESIGN DISTRICT invites you to HACK IKEA

Poziv na prijave – Natjecanje HACKING IKEA

Design District Zagreb 2018

 

O NATJECANJU

Festival Design District Zagreb u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska organizira natjecanje HACKING IKEA. Pozivaju se svi zainteresirani kreativci, neovisno o dobi i statusu (profesionalni dizajneri, studenti dizajna, ‘uradi sam’ entuzijasti, umjetnici i ostali) da se uključe u projekt stvaranja novih jedinstvenih rješenja ‘hakiranjem’ postojećih IKEA proizvoda i pridruže velikoj svjetskoj zajednici ‘IKEA hakera’.

Cilj projekta je potaknuti na promišljanje izvan uobičajenih okvira kako bi namještaj za svoj dom personalizirali i prilagodili vlastitim navikama, potrebama i željama. Također, ovim natječajem želimo ohrabriti sudionike na traženje novih vrijednosti, mogućnosti i inspiracije u postojećim poznatim, globalno rasprostranjenim proizvodima. Očekuju se jedinstvena, duhovita i neočekivana rješenja koja su rezultat znanja, talenata i vještina, kako bi se personalizirala predmetna okolina i prilagodila vlastitim navikama, potrebama ili željama.

 

TEMA NATJECANJA

‘Ravnopravnost je bolja za sve’

Podjela uloga u obitelji temeljena na tradicionalnim obrascima je stvar prošlosti. Suvremeni ritam života uvjetuje propitivanje stereotipnih podjela unutar obiteljskog nukleusa što postupno dovodi do dokidanja tradicijom pretpostavljenih uloga i uspostave novih dinamičnih (boljih) odnosa. Tako prostor doma postaje poligonom interakcije svih članova obitelji, svojevrsna platforma kojom propitujemo obrasce i postavljamo nove scenarije odnosa. Pretpostavka je da je uspostavom novih odnosa (oblika, boja, struktura, kompozicija…) u oblikovanju predmetne okoline svakodnevne uporabe moguće utjecati na njegovanje kulture ravnopravnosti unutar obitelji. Na taj se način, ujedno, i uspostavljaju nove vrijednosti koje potiču fluidnu raspodjelu uloga. Djeca koja odrastaju u spomenutom okruženju razvijaju se u slobodne ljude otvorenog svjetonazora, neopterećene predrasudama.

 

UVJETI PRIJAVE, SELEKCIJA I KRITERIJI ODABIRA FINALISTA NATJECANJA HACKING IKEA

U natjecanju mogu sudjelovati: profesionalni dizajneri, studenti dizajna, entuzijasti, kreativci, pojedinci ili tandemi (tandem podrazumijeva 2 natjecatelja koji se na natjecanje prijavljuju zajedničkom prijavom i zajedno rade na jednom zajedničkom zadatku); neovisno o dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu (s napomenom da sudionici s prebivalištem izvan Zagreba sami snose troškove puta i smještaja).

Prijave se zaprimaju isključivo putem online obrasca (na dnu ove stranice) od 10. svibnja, a najkasnije do 23. svibnja 2018. godine. Svaka prijava treba sadržavati odgovore na pitanja unutar online obrasca te mini-portfolio koji sadrži 1 do 3 referentna rada. Prijave koje ne sadrže zadane elemente, selekcijska komisija neće uzeti u obzir.

Sve prijave podložne su procjeni selekcijske komisije koja zadržava pravo na odabir konačnog broja sudionika. Selekcijsku komisiju čine predstavnici festivala Design District Zagreb i tvrtke IKEA Hrvatska.


OBJAVA FINALISTA

Finalisti koji budu sudjelovali u natjecanju HACKING IKEA o odluci selekcijske komisije bit će obaviješteni putem elektronske pošte 25. svibnja, uz objavu na službenim web stranicama festivala Dizajn Distrikt Zagreb www.designdistrict.hr.


VREMENSKI TIJEK NATJECANJA HACKING IKEA

25. svibnja – Objava finalista

28. svibnja – 12. lipnja – HACKING IKEA radionice

Pod stručnim vodstvom mentorica, u razdoblju do početka festivala Design District Zagreb, održat će se radionice na kojem će se sudionicima detaljnije objasniti tema natječaja te razraditi njihovo idejno rješenje. Mentorice će radionice dogovoriti interno sa sudionicima, ovisno o njihovoj dostupnosti.

TEME RADIONICA:

  1. Upoznavanje sudionika i prezentacija prošlogodišnjih rezultata, uvod u zadanu temu.

  2. Prvi prijedlozi i razgovor s mentoricama.

  3. Evaluacija idejnih rješenja, prijedlozi IKEA proizvoda i konzultiranje sa stolarom.

  4. Natjecatelji će se 12. lipnja okupiti u robnoj kući IKEA kako bi nabavili željene IKEA proizvoda za hakiranje. Svaki natjecatelj, odnosno tandem, imat će na raspolaganju IKEA darovnu karticu u vrijednosti od 1000 kn. Unutar budžeta od 1000 kn, natjecatelji moraju nabaviti sve što im je potrebno za izradu svog novog proizvoda, uključujući eventualno potreban dodatni alat (tijekom radionice koristi se donesen vlastiti alat, odnosno nabavljen u okviru budžeta).

 14. i 15. lipnja – hakiranje IKEA proizvoda

Natjecanje HACKING IKEA održat će se tijekom prva dva dana festivala Design District Zagreb. Svi natjecatelji radit će u zajedničkom prostoru od 10 sati do 22 sata, uz stanke za ručak i večeru, a pod jednakim uvjetima za rad što uključuje: radnu površinu, prikladno osvjetljenje i priključke za struju. Svim natjecateljima tijekom hakiranja na raspolaganju će biti tim mentora koji čine iskusne produkt dizajnerice, Ivana Fabrio i Nina Bačun.

16. lipnja – Proglašenje pobjednika

Pobjednik natjecanja HACKING IKEA bit će proglašen u subotu 16. lipnja u 12 sati.

Žiri čine predstavnici tvrtke IKEA i festivala Design District Zagreb te mentorice. Kriteriji ocjenjivanja su poštivanje zadane teme te inovativnost, kreativnost i originalnost.

Prva nagrada: stručno putovanje u Švedsku

Ostale nagrade za finaliste: IKEA darovne kartice

16. lipnja – 17. lipnja – Izlaganje hakiranih radova u sklopu festivala Design District Zagreb

Svi radovi bit će izloženi u prostorima natjecanja HACKING IKEA tijekom festivala Design District Zagreb i bit će dostupni posjetiteljima.

 

NAPOMENE

Prijavom na natječaj prijavitelji prihvaćaju da organizator zadržava pravo korištenja osnovnih podataka finalista natjecanja HACKING IKEA navedenih u prijavi u komunikacijske svrhe u tiskanom, zvučnom, slikovnom i/ili video materijalu.

Prijavom na natječaj prijavitelji prihvaćaju da IKEA zadržava pravo nad vlasništvom finalnih proizvoda koji su rezultat natjecanja HACKING IKEA. Postoji mogućnost da će IKEA proizvode nakon festivala Design District Zagreb izložiti u robnoj kući IKEA Zagreb, uz obavezno navođenje autora rada te ih, nakon toga, pokloniti i građanima putem nagradne igre.

Sudjelovanje je besplatno (ne plaća se kotizacija).

Sve ostale informacije vezane uz projekt ili festival Design District Zagreb, možete pronaći ovdje: www.designdistrict.hr.

Upiti: program@designdistrict.hr