Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Lokalni putevi

 

Tema festivala 2018 i središnja izložba u Staroj vojnoj bolnici

ROK ZA PRIJAVE PRODUŽEN JE DO UTORKA 8.5.2018.

Lokalni putevi / Local Pathways središnji je izložbeni, predavački i performativni program u okviru ovogodišnjeg festivala Dizajn distrikt Zagreb koji želi dati vidljivost inicijativama u kojima se prepoznaje ideja i potencijal osnaživanja zajednice kroz alate i metode dizajna.

Program Lokalni putevi želi afirmirati kvalitetne projekte novijeg datuma (nastale nakon 2010.) koji se na specifičan način bave autentičnim lokalnim temama i fenomenima, bilo da je riječ o već realiziranim projektima, onima koji su u razvoju, ili pozitivnim scenarijima za budućnost. Zanimaju nas jednako multidisciplinarni studiozni/istraživački projekti kao i male ad hoc improvizacije i eksperimenti, koncepti koji su neveliki opsegom i obuhvatom, no čija je metodologija šire primjenjiva i inspirativna, a efekti potencijalno dugoročni.

Lokalni putevi žele uključiti istraživačke i diskurzivne projekte koji pripadaju (elastičnim) definicijama socijalnog dizajna i dizajna zajednice, arhitekturi, urbanizmu, društvenim inovacijama, neprofitnim inicijativama (uključivo i onima profitnog sektora), inicijativama promicanja ljudskih prava, kulturno – umjetničkim praksama koje se bave istraživanja lokalnih fenomena i njihovom refleksijom, audio – vizualni i ostali umjetnički performansi koji istražuju (javni) prostor.

Lokalni putevi će kroz izložbe, predavanja, performanse, radionice, okrugle stolove i prezentacije, suočavanja i čitanja imati zadaću ospostaviti bolju komunikaciju, kako među samim izlagačima i sudionicima, tako i prema široj publici kojoj su specifični mediji i teme do sada bile neistražene.

Inkluzivnost programa očituje se u pružanju podrške ne samo mikrolokalnoj zagrebačkoj sceni, već i davanja poticaja i široj regionalnoj produkciji. Također, program inzistira i na međunarodnoj regionalnoj suradnji gdje će pokušati uspostaviti relaciju i buduću platformu suradnje s različitim agendama.

Cijeli program održavat će se u prostorima napuštene vojne bolnice u Vlaškoj gdje će i izlagačima i publici biti dostupni otvoreni, natkriveni i zatvoreni prostori, te prostor za piće i hranu. Performativni program upriličit će popodneva i večeri, dok će izložbeni i prezentacijski trajati tijekom cijeloga dana.

Inicijative, bilo službene kao nezavisna scena, bilo neslužbene, pojedinici, aktivisti, grupe i ostali pozivaju se na prijavu na natječaj za sudjelovanje gdje će ključ valorizacije biti kvaliteta implementacije predloženog projekta u samoj zajednici, odnosno vidljivi rezultati njezina poboljšanja.

 

POZIV ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU LOKALNI PUTEVI / LOCAL PATHWAYS

Formalne propozicije

Poziv je namijenjen svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvarateljima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: nezavisne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Zainteresirani autori/ice i autorske grupe mogu se javiti na poziv isključivo ispunjavanjem online prijavnice, a svaki autor ili grupa autora mogu prijaviti neograničen broj radova, no za svaki je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Preporuča se poslati prijavu što je ranije moguće, s obzirom na to da se sukcesivno dogovaraju optimalni prostori za realizaciju prihvaćenih projekata.

Organizacijski tim Festivala poslat će prijaviteljima povratnu informaciju o uvrštavanje u program DDZ-a 2018 u roku od pet radnih dana od prijave rada, a rezultati će biti objavljivani i na web stranici Festivala.

 

Poželjni su radovi i projekti osmišljeni posebno za ovaj poziv, ili postojeći projekti predstavljeni na nov način, odnosno prilagođeni prostornim uvjetima i specifičnom kontekstu.

Odabrani radovi bit će predstavljeni u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici..

Projekti mogu biti predstavljeni na bilo koji način koji autor/i smatra/ju prikladnim (plakati, projekcije, prostorna instalacija, prezentacija, razgovor, predavanje…).

 

ROKOVI

4.4. 2018. Objava poziva

4.5. 2018. Rok za prijavu projekata

8.5. 2018. Objava rezultata

10.6. 2018. Dostava izložbenih radova

 

Ukoliko je potrebno, za dodatne informacije javite nam se na info@designdistrict.hr. Rado komuniciramo putem svih društvenih mreža, no za pitanja preferiramo Facebook. Veselimo se vašim prijavama!