Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Poziv na sudjelovanje: HACKING IKEA 2017.

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Od Donjeg Vakufa do Bookse (preko Egipta)

 

Izložba Zvi Heckera: ‘Crtam jer moram razmišljati’

 

U utorak, 9. svibnja 2017. u 19 h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Zvi Hecker: Crtam jer moram razmišljati, uz prisustvo autora, arhitekta Zvija Heckera.

Izložba prikazuje niz crteža nastalih prilikom rada na realiziranom projektu Schiphol-Amsterdam. Predstavljena serija otkriva glavnu metodu razvoja osnovnog arhitektonskog koncepta renomiranog izraelskog arhitekta.

Crtam jer moram razmišljati

“Digitalni nacrti nužno su sredstvo komunikacije između arhitekta i njihovih suradnika te, napokon, radnika na samom gradilištu. Skice i crteži danas su manje traženi, iako njihov značaj i korisnost nije ništa manja nego prije. Crteži su važni i jedinstveni ne zbog jasnoće poruke, već prirođene nesavršenosti. Ne komuniciraju ni s kim osim sa svojim autorom.Budući da naš um nikad nema potpunu kontrolu nad našom rukom, ona može slobodno stvarati znakove koji su potpuno otvoreni tumačenju. Nije se jednom dogodilo da sam bio iznenađen kako crtež može otvoriti mogućnosti koje vjerojatno ne bih mogao svjesno zamisliti. Arhitektura, kao nedvojbeno najkompleksnija od svih umjetnosti, mora odgovoriti na mnoge kontradiktorne zahtjeve i oprečne interese unutar cjelokupnog projekta. Ne može se postići uspješno rješenje sekvencijskom analizom, već intuitivnom sintezom. U tom pogledu, crteži pomažu kanalizirati neodređena razmišljanja u vizualne slike koncepta u nastajanju. Tada je na očima da detektiraju i dešifriraju njihovo značenje. Arhitekt razmišlja očima.”

Zvi Hecker

Zvi hecker rođen je u Krakowu 1931. godine. Studirao je arhitekturu na Politehnici u Krakowu. Godine 1951. emigrirao je u Izrael. Godine 1954. diplomirao je na Tehnološkom institutu u Haifi i Akademiji Avni. Godine 1959. zajedno s Elder Sharonom i Alfredom Neumannom osnovao je arhitektonski studio. U Berlin seli 1991. Trenutno živi na relaciji Berlin i Tel Aviv. Tijekom svoje duge karijere, predavao je na brojnim renomiranim svjetskim sveučilištima. Važniji projekti uključuju: Židosvka škola u Berlinu, Židovski kulturni centar u Duisburgu, Spomen mjesto za sinagogu Lindenstrasse u Berlinu, Židovski muzej u Varšavi, Muzej Palmach, tržnica u Bethuneu, nadogradnja Zračne luke Schipol, Amsterdam.

Tekst je prenesen s web stranice Oris Kuće arhitekture.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017

POZIVAMO VAS NA JOŠ JEDAN CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017 Designathon je metoda učenja i stvaranja koja kombinira pristupe design thinking-a i makers pokreta, s naglaskom na njihovo usvajanje kroz praksu. Designathon posebno prilagođava design thinking djeci, fokusirajući se na razvijanje mišljenja u kontekstu edukacije, a sve teme koje obrađuje vrte se oko suvremenih problema i izazova.

Otvorene prijave za sudjelovanje u radionicama @DDZ2017

DESIGN DISTRICT ZAGREB VAS POZIVA: Prijavite se za sudjelovanje na radionicama, za odrasle i za djecu, na festivalu Design District Zagreb 2017! Prijave se primaju do 12. lipnja 2017.!   ZA ODRASLE   COMMUNICATION BOOTCAMP Voditelji: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri Termin: 15.

Dani otvorenih vrata Hrvatske narodne banke na DDZ-u

Prije devedeset godina, 18. lipnja 1927., otvorena je palača Zagrebačke burze za robu i vrednote. Zgrada, koja je danas sjedište Hrvatske narodne banke, građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića.

DDZ 2017: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Mentorice Nine Bačun i Ivana Fabrio te predstavnici IKEA Hrvatska odabrali su 10 finalista natjecanja Hacking IKEA: Ivana Kostić Jakov Habjan Karla Kocijan i Paula Kovač Hana Stojaković i Tea Taneski Vana Šulentić i Marta Letica Dora Ernoić i Sara Dobrijević Ina Štukar Marković i Ivan Marković Ela Meseldžić i Andreja Lovreković Dijana Matošević i Željka Nikšić Marta Badurina i Matea Bertina Zahvaljujemo svim prijaviteljima.

DDZ 2017: Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj!

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja u prostoru Martićeve ulice i četvrti koja ju okružuje. U okviru Zelenog programa festivala, Ratkajev prolaz će se kroz šest festivalskih dana transformirati u Zeleni Ratkaj – svi posjetitelji moći će iskusiti prototip idealnog održivog grada i to kroz bogat i program: impozantan mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike, zelenu pop-up šumu kao i niz uzbudljivog, edukativnog i zabavnog sadržaja.