Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Zeleni program: Otvoreni poziv za prijavu projekata 2017.

 

Festival Design District Zagreb u svom drugom izdanju uvodi novu programsku cjelinu ― Zeleni program! Prvo izdanje festivala uključivalo je nekoliko radionica i projekata koje su se bavile ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove je godine odlučio sve “zelene” sadržaje ujediniti u zasebni segment. Želimo ponuditi potencijalnim sudionicima mogućnost da prijave vlastite prijedloge i projekte koji bi mogli doprinijeti kvalitetnom, obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa u zagrebačkom dizajn distriktu.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u Zelenom programu s prijedlozima projekata koji doprinose energetskoj učinkovitosti, smanjenju i racionalizaciji potrošnje različitih resursa, održivosti privrednog i urbanog razvoja te donose inovacije u području zaštite okoliša i očuvanja zdrave, prirodne klime, kao i cijelog ekosustava. U potrazi smo za dizajnom i/ili uslugama čiji je utjecaj na lokalno i/ili globalno okruženje minimalno negativan, odnosno pozitivan. Pri selekciji predloženih projekata prednost će imati oni čija je realizacija ekonomična, tj. niskobudžetna te koji zadovoljavaju načela održivosti u svakom koraku projektiranja i izvedbe, utječući progresivno na, primjerice, smanjenje upotrebe vode i proizvodnje otpada, smanjenje različitih vrsta zagađenja, porast reciklaže, ponovnu upotrebu proizvoda i produljenje njihovog životnog ciklusa te općenito zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života.

Ukratko, cilj poziva je osvijestiti široku javnost o svim aspektima svakodnevne brige za prirodni i izgrađeni okoliš te njihovog pravilnog održavanja, kao i potaknuti građane da tome pristupe pomoću metoda i alata zelenog dizajna. Prihvaćeni projekti bit će realizirani tijekom festivala Design District Zagreb 2017, od 13. do 18. lipnja.

Poziv za prijavu projekata i koncepata namijenjen je svim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima, neovisno o dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija, a u slučaju odabira prijavitelji sami snose troškove realizacije. U prijavi je potrebno priložiti i troškovnik, a 3 najbolje vrednovana projekta bit će novčano poduprta, za što je preduvjet da nisu ranije izvedeni. Njihova produkcija može biti novčano poduprta u visini do 50% produkcijskih troškova (prema priloženom troškovniku), a u maksimalnom iznosu od 10.000 kn bruto po radu.

Organizatori će poduprijeti izlaganje i sudjelovanje u programu svih prihvaćenih projekata osiguravanjem neophodne infrastrukture, što uključuje adekvatan izlagački prostor, izvore struje i interneta, a sve ostalo potrebno za tehničku realizaciju organizator će osigurati u okvirima organizacijskih mogućnosti. Prijavitelji mogu očekivati on-site pomoć festivalskih volontera te producentske i tehničke ekipe, u razumnom opsegu.

Krajnji rok prijave je 30. travnja 2017. godine.

Predstavnici organizacijskog tima Festivala birat će radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja:

1. prijavitelji koji su prijave poslali do 28. veljače bit će obavješteni o rezultatu 6. ožujka

2. prijavitelji koji su prijave poslali do 31. ožujka bit će obavješteni o rezultatu 6. travnja

3. prijavitelji koji su prijave poslali do 30. travnja bit će obavješteni o rezultatu 5. svibnja

Preporuča se prijavu poslati što je ranije moguće, budući da se optimalni prostori za realizaciju prihvaćenih projekata dogovaraju sukcesivno.

Organizacijski tim festivala poslat će prijaviteljima povratnu informaciju o tome hoće li njihovi radovi biti uvršteni u program DDZ-a 2017 u roku od tri dana nakon pojedinog datuma žiriranja, a rezultati će biti objavljivani i na web stranici festivala.

Ako je potrebno, za dodatne informacije javite nam se na program@designdistrict.hr. Rado komuniciramo putem svih društvenih mreža, no za pitanja preferiramo Facebook.

Veselimo se vašim prijavama! 🙂