Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Slika od zvuka u gradu

 
 


16-19/6 12:00 - 20:00

Lokacija: Vlaška 87

Kustosica projekta: Evelina Turković
Kustosice izložbe: Evelina Turković i Marijana Stanić
Organizatori: Produkcijski odjel Drama HRT, 90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost, Design District Zagreb
Tehnička suradnja: Vedran Grladinović, Luka Rojc, Tomislav Šamec, Radijska tehnika HRT, Odjel scenografija HRT
Dizajn: Tomislav Turković
Tisak: PrinterajXL j.d.o.o.
Projekt podržali: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada
Zahvaljujemo: Kustoski kolektiv WHW, Zagrebački plesni centar, Bojan Gagić, volonteri Design District Zagreb

— audio radovi vizualnih umjetnika, produkcija 2013. i 2014.

Slika od zvuka jedinstvena je radijska emisija na Trećem programu Hrvatskog radija. Punih sedam godina, od 2009., suvremeni vizualni umjetnici/e pod uredničkim vodstvom povjesničarke umjetnosti i kustosice Eveline Turković stvaraju izvorne radove u mediju zvuka (tzv. sound art) namijenjene radijskom emitiranju. Posljednjih godina emisija se realizira u sklopu Produkcijskog odjela Drama. Radovi umjetnika/ica premijerno se emitiraju u ritmu od 10 do 12 godišnje. Slika od zvuka funkcionira kao izložbeni i produkcijski prostor u eteru, čime se ovoj rastućoj grani suvremene umjetnosti pruža sustavna medijska vidljivost.

Dosad su objavljena tri DVD izdanja Slike od zvuka (HRT, 2010., 2012. i 2015.), a realizirano je i nekoliko galerijskih izložbi projekta (Dubrovnik, Momjan, Split, Zagreb...). Budući da je ova vrsta umjetnosti proizašla iz vizualnog konteksta, logično ju je povremeno vratiti u njezin izvorni kontekst izložbenog događaja, pri čemu se ipak nastoji očuvati karakter radijske emisije. Audio radovi nižu se u prostoru kao što su se u radijskom programu nizali u vremenskom slijedu i ne preoblikuju se u prostorno-zvučne instalacije.

Sada zvukovni radovi umjetnika/ica po prvi put ispunjavaju prostor koji primarno nije izložbeni — Staru vojnu bolnicu u Vlaškoj. Predstavljena je produkcija nastala tijekom 2013. i 2014. godine. Posjetitelji izložbe mogu doživjeti radove slobodno istražujući labirint soba stare zgrade, te sami otkriti one u kojima ih čeka neponovljivo zvukovno iskustvo, prateći signale smještene u prostoru.

Umjetnici/e: Vanja Babić, Željko Badurina, Hrvoslava Brkušić, Roko Crnić, Nemanja Cvijanović, Ivan Faktor, Vlatka Horvat, Nina Kurtela, Dalibor Martinis, Martina Mezak, Satoshi Morita, Bojan Mucko, Zoran Pavelić, Magdalena Pederin, Vesna Pokas, Nika Radić, Dina Rončević, Luka Smetiško, Marijana Stanić, Goran Trbuljak i Tao G. Vrhovec Sambolec.

Realizacija projekta sufinacirana je sredstvima programa Mali pomaci / Small Acts koji se provodi uz podršku Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada u sklopu festivala Design District Zagreb.