Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Neiskorišteni prostori

 
 

U Martićevoj i okolnim ulicama nalazi se velik broj napuštenih prostora i lokala, koji su nekoć bili većinom trgovačke ispostave automobilske industrije. Također, postoji mnogo zapuštenih dvorišta u stambenim blokovima, neiskorištenih garaža, skladišta i sličnih mjesta. Tijekom tranzicije, autoindustrija se povukla iz šireg centra grada i za sobom ostavila prazninu koja se popunjava posljednjih desetak godina. Ovi prostori uglavnom su u gradskom vlasništvu, a poneke su građani unajmili za svoje poslove i druge potrebe. Unazad godinu dana, neki od tih prostora oživjeli su i primili nove poslovne i/ili ugostiteljske sadržaje (što možete provjeriti u segmentu Lokacije), neki su se ispraznili, a neki su ostali kakvi su i dosad bili ― neiskorišteni. Riječ je o kontinuiranoj dinamici koja uzrokuje probleme u urbanom tkivu kvarta, ali i postavlja izazove te nudi nove mogućnosti.

Izlog doma zdravlja u Martićevoj ulici (foto: Marija Gašparović)

No, što ako bi se ti prostori barem privremeno popunili kulturnim i kreativnim sadržajima, pogotovo namijenjenima lokalnom stanovništvu? Osim što bi kvart tako dobio niz novih vrijednosti, i stalni sadržaji takvog tipa dobili bi dodatni uzlet. Zalažemo se za postupnu agitaciju koja će pokrenuti stvari u tom smjeru. Javite se s vlastitim idejama na pozive za sudjelovanje u programu festivala Design District Zagreb 2017, ali i nevezano uz specifične natječaje, u svako doba godine.

Lopašićeva 5 (foto: M.G.)
Martićeva 41 (foto: M.G.)
 

NOVO U KVARTU

Señor

S imenom ugodno netipičnim za marketinšku agenciju, Señor se od samog početka rada izdvojio svježim imidžem i osobenim pristupom svojim klijentima.

B!RO

Arhitektonski kolektiv B!RO predstavlja zajed­ničko djelovanje mladih arhitekata Saše Košuta, Marija Kralja i Dore Lončarić.

Vivat Fina vina

Vinoteka Vivat nezaobilazno je mjesto u kvartu za sve ljubitelje vina. Život je doista prekratak da bismo pili loša vina, kako glasi njihov slogan.

Antikvarijat

Antikvarijat sa šarmantnim izgledom tipične stareti­narnice okuplja širok spektar predmeta i antikviteta.

Tvornica kulture

Tvornica kulture jedan je od najstarijih i najvećih koncertnih i klupskih prostora u Zagrebu po­ svećenih rock i pop glazbi. Ugostila je više-manje sva poznatija imena domaće i regionalne glazbene scene, uz nastupe niza inozemnih izvođača.