Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Neiskorišteni prostori

 
 

U Martićevoj i okolnim ulicama nalazi se velik broj napuštenih prostora i lokala, koji su nekoć bili većinom trgovačke ispostave automobilske industrije. Također, postoji mnogo zapuštenih dvorišta u stambenim blokovima, neiskorištenih garaža, skladišta i sličnih mjesta. Tijekom tranzicije, autoindustrija se povukla iz šireg centra grada i za sobom ostavila prazninu koja se popunjava posljednjih desetak godina. Ovi prostori uglavnom su u gradskom vlasništvu, a poneke su građani unajmili za svoje poslove i druge potrebe. Unazad godinu dana, neki od tih prostora oživjeli su i primili nove poslovne i/ili ugostiteljske sadržaje (što možete provjeriti u segmentu Lokacije), neki su se ispraznili, a neki su ostali kakvi su i dosad bili ― neiskorišteni. Riječ je o kontinuiranoj dinamici koja uzrokuje probleme u urbanom tkivu kvarta, ali i postavlja izazove te nudi nove mogućnosti.

Izlog doma zdravlja u Martićevoj ulici (foto: Marija Gašparović)

No, što ako bi se ti prostori barem privremeno popunili kulturnim i kreativnim sadržajima, pogotovo namijenjenima lokalnom stanovništvu? Osim što bi kvart tako dobio niz novih vrijednosti, i stalni sadržaji takvog tipa dobili bi dodatni uzlet. Zalažemo se za postupnu agitaciju koja će pokrenuti stvari u tom smjeru. Javite se s vlastitim idejama na pozive za sudjelovanje u programu festivala Design District Zagreb 2017, ali i nevezano uz specifične natječaje, u svako doba godine.

Lopašićeva 5 (foto: M.G.)
Martićeva 41 (foto: M.G.)
 

NOVO U KVARTU

Slatka priča

Slastičarnica Slatka priča osnovana je 2013. godine, a danas obuhvaća tri lokala — u Kranjčevićevoj ulici, zatim u Ulici I. B. Mažuranić na zagrebačkoj Malešnici te naravno u Martićevoj (od 2016.), odnosno na prometnom uglu Martićeve i Smičiklasove.

Mikrofon

Mikrofon je glazbena škola pokrenuta 2009. i smještena u šarmantnom dvorišnom prostoru Martićeve ulice 19. Proizašla iz programa riječke vokalne radionice Vocal Studio Maraton, škola je svoj program od individualne nastave pjevanja s vremenom proširila na grupne pjevačke i dječje programe te instrumentalnu glazbenu poduku.

Knjižnica Medveščak

Knjižnica Medveščak, ogranak Knjižnica grada Zagreba u našem kvartu, obuhvaća tri Odjela — za odrasle, djecu i mladež (potonji je poznat i kao ‘Idi pa vidi’). Pored knjižničnih djelatnosti, u izlozima knjižnice postavljaju se i razne izložbe, a u prostoru Odjela za djecu i mladež održavaju se i radionice.

Pogon Mislavova

Pogon Mislavova jedan je od dva prostora Pogona — Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (drugi se nalazi na trnjanskom dijelu savskog nasipa, u većem dijelu nekadašnje tvornice Jedinstvo, dok je u manjem smješten klub Močvara).

Deseto selo

Dizajn studio nekonvencionalnog imena Deseto selo osnovale su 2012. godine Bojana Bota, Ana Ćurković Zelić i Sanja Dvornik. Smjestile su se u zagrebački Dizajn distrikt 2015. i otad sudjeluju u njegovim dobrim kreativnim vibracijama.