Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

O projektu

 
 

Festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt nastali su s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici.

Design District Zagreb ima namjeru stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva’ prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

Ovaj višeslojan multidisciplinarni projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje te pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Festival se od prvog izdanja 2016. održava svake godine u lipnju, dok se brojne druge aktivnosti odvijaju kontinuirano tijekom cijele godine.

DDZ_Atmosfera u Marticevoj_2_Photo_by_marija_Gasparovic copy

 

DDZ_Atmosfera_u_Marticevoj_3_Photo_by_Marija_Gasparovic copy

 

DDZ_Hacking_IKEA_1_photo_by_Igor_Dugandzic copy

 

DDZ_Prostoria_izlozba_Photo_by_Petar_Santini copy

 

DDZ_Ratkajev_kao_dnevni_boravak_2_Photo_by_Marija_Gasparovic copy

 

DDZ_razgovor_HURA_PPP_u_Strongbow_Hidden_Gardenu_Photo_by_Marija_Gasparovic copy

 

IKEA_Urbani_vrt_Fruhstuck_2_Photo_by_Marija_Gasparovic copy

 

Numen For Use_Net_1_Photo_by_Marija_Gasparovic copy

 

SANTINI-DDZ-DAY_4B-8 copy

 

Izdvojeno iz medija:

Jutarnji list
DDZ u jutarnjem za web 01

DDZ u jutarnjem za web 02