Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

Ars publicae 2016: Voda i javni prostor

SLJEDEĆI POST

Studenti ilustrirali Kreativnu Europu

 

Održan prvi Global Children’s Designathon u Hrvatskoj

 

 

Zagreb je 12. studenog 2016. bio jedan od svjetskih domaćina projekta Global Children’s Designathon. Metodom design thinkinga djeca sudionici kreirala su prototipove proizvoda za bolju budućnost i susrela se u praksi s temom cirkularne ekonomije.

Inovativna edukativna radionica za djecu Global Children’s Designathon se je 12. studenog po prvi put održala u Zagrebu, u organizaciji Dizajn centra Zagreb i u partnerstvu s Croatian Design Superstoreom te uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, i tvrtki IBM Hrvatska, Google, Atlantic i Biovega. Medijski partneri projekta bili su Journal i Dječji događaji. U kreativnom prostoru Superstorea u Martićevoj 4, djeca sudionici radonice bazirane na metodi design thinkinga adresirala su problematiku cirkularne ekonomije u praksi.

gcd_zagreb-44

Uz stručno mentorstvo, dvadeset i sedmero djece sudionika u dobi od 7 do 12 godina kreiralo je prototipove proizvoda za bolje i održivo sutra. Renomirani stručnjaci iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti koji su djecu sudionike vodili kroz teme design thinkinga i cirkularne ekonomije u praksi bili su:

  • Ivana Fabrio – dizajnerica i slobodna umjetnica, docentica na Studiju dizajna i voditeljica brojnih projekata međunarodne suradnje i socijalnog dizajna
  • Mia Roth Čerina – nagrađivana arhitektica i docentica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, voditeljica programa Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekata te hrvatska predstavnica u međunarodnom programu Architecture and Children u UIA
  • Roberto Vdović – arhitekt, znanstvenik, poduzetnik te predsjednik inovativne udruge Fablab Hrvatska
  • Margareta Peršić – svestrana umjetnica i pripovjedačica bajki, članica HZSU-a i ULUPUH-a koju najbolje opisuje rečenica “Slikam, dakle jesam!”

gcd_kids_zagreb-18

Cjelodnevna radionica započela je igrom s ciljem međusobnog upoznavanja djece te se nastavila po fazama design thinkinga za djecu prema metodologiji udruge Designathon Works: prezentacijom teme, istraživanjem, skiciranjem ideje, skiciranjem prototipa te njegovom izradom i predstavljanjem. Tijekom radionice, djeca polaznici su se virtualno povezala sa svojim kolegama iz Amsterdama te razmijenila iskustva i prve prijedloge prototipova što je izazvalo veliko oduševljenje sudionika iz oba grada.

Organizatori su djeci osigurali priliku da svoje ideje i prototipove predstave i pred posebnom publikom. Cijenjeni stručnjaci s područja inovacija, dizajna i tehnologije koji su uz stručne mentore doprinijeli kvalitetnom iskustvu radionice za sudionike bili su:

  • Nikola Žinić, osnivač i kreativni direktor @ kreativna agencija Bruketa & Žinić
  • Darije Ramljak, partner i voditelj digitalnog odjela za srednju i istočnu Europu @ IBM
  • Marina Jukić, design lead @ Infinum

gcd_zagreb-6

Zagreb je tako ove godine postao dio globalne mreže koju čine još i Dublin, Amsterdam, Berlin, Tunis, Nairobi, Panjim, Singapur, Rio de Janeiro i Willemstad. Riječ je o ambicioznoj inicijativi koja je pokrenuta u Amsterdamu 2014. godine od strane nizozemske udruge Designathon Works. Projekt za cilj ima uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje pametnije budućnosti i održive ekonomije.

 
 

CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017

POZIVAMO VAS NA JOŠ JEDAN CHILDREN’S DESIGNATHON @DDZ2017 Designathon je metoda učenja i stvaranja koja kombinira pristupe design thinking-a i makers pokreta, s naglaskom na njihovo usvajanje kroz praksu. Designathon posebno prilagođava design thinking djeci, fokusirajući se na razvijanje mišljenja u kontekstu edukacije, a sve teme koje obrađuje vrte se oko suvremenih problema i izazova.

Otvorene prijave za sudjelovanje u radionicama @DDZ2017

DESIGN DISTRICT ZAGREB VAS POZIVA: Prijavite se za sudjelovanje na radionicama, za odrasle i za djecu, na festivalu Design District Zagreb 2017! Prijave se primaju do 12. lipnja 2017.!   ZA ODRASLE   COMMUNICATION BOOTCAMP Voditelji: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri Termin: 15.

Dani otvorenih vrata Hrvatske narodne banke na DDZ-u

Prije devedeset godina, 18. lipnja 1927., otvorena je palača Zagrebačke burze za robu i vrednote. Zgrada, koja je danas sjedište Hrvatske narodne banke, građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića.

DDZ 2017: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Mentorice Nine Bačun i Ivana Fabrio te predstavnici IKEA Hrvatska odabrali su 10 finalista natjecanja Hacking IKEA: Ivana Kostić Jakov Habjan Karla Kocijan i Paula Kovač Hana Stojaković i Tea Taneski Vana Šulentić i Marta Letica Dora Ernoić i Sara Dobrijević Ina Štukar Marković i Ivan Marković Ela Meseldžić i Andreja Lovreković Dijana Matošević i Željka Nikšić Marta Badurina i Matea Bertina Zahvaljujemo svim prijaviteljima.

DDZ 2017: Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj!

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja u prostoru Martićeve ulice i četvrti koja ju okružuje. U okviru Zelenog programa festivala, Ratkajev prolaz će se kroz šest festivalskih dana transformirati u Zeleni Ratkaj – svi posjetitelji moći će iskusiti prototip idealnog održivog grada i to kroz bogat i program: impozantan mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike, zelenu pop-up šumu kao i niz uzbudljivog, edukativnog i zabavnog sadržaja.