Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

‘Talijanski portreti’, izložba fotografija Marie Mulas u Orisu

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Kratki petak u KKZ-u: dokumentarci o Trnju

 

‘Arhitektura nakon budućnosti’: predavanje Ane Jeinić

 

Arhitektica, znanstvenica i istraživačica Ana Jeinić održat će u četvrtak, 10. ožujka u 19 h predavanje u Orisu Kući arhitekture, na temu Arhitektura nakon budućnosti. Predavanje Ane Jeinić drugo je od šest koja se održavaju u sklopu rada novoosnovane europske platforme Future Architecture.

“Prema teoretičarima društva poput Marca Augéa ili Franca Berardija Bifa, živimo u doba koje karakterizira kolaps ideje budućnosti: u posljednjim desetljećima 20. stoljeća, sa stalnim povratkom ekonomske krize te obeshrabrujućim izvješćima Rimskoga kluba i naizgled definitivnog kolapsa socijalnog projekta, naša je vjera u budućnost nepovratno uništena. Uzimajući u obzir da je, u konvencionalnom smislu, arhitektonski projekt uvijek bio projekt budućnosti, opisana situacija ostavlja velike posljedice za arhitekturu kao disciplinu. Iz tog razloga, prije nego što krenemo spekulirati o budućoj arhitekturi, morali bismo se zapitati na koje će se načine arhitektura prilagoditi post-futurističkom stanju kulture. Je li taj proces uopće započeo? Predavanje Arhitektura nakon budućnosti pokušaj je suočavanja s tim problemom.”

Ana Jeinić je doktorandica pri Institutu za teoriju arhitekture, povijest umjetnosti i kulturalne studije u Grazu, na kojem je također predavala od 2010. do 2015. godine. Studirala je arhitekturu i filozofiju u Grazu te je u okviru svog studijskog programa gostovala na Sveučilištu IUAV u Veneciji i na Tehničkom sveučilištu u Delftu. Godine 2014. boravi kao gostujuća predavačica i istraživačica na Sveučilištu u Edinburghu. Jedna je od izdavačica i koautorica knjige Is There (Anti)Neoliberal Architecture?, a redovito objavljuje članke u časopisu GAM – Graz Architecture Magazine. Jeinić trenutačno istražuje odnos između arhitektonskih koncepcija i političkih strategija u doba neoliberalizma.

Voditeljica projekta za Oris Kuću arhitekture je arhitektica i kustosica Ana Dana Beroš, a suradnica Divna Antičević. Ulaz na predavanje je slobodan.

Saznajte više ovdje.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.