Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Radionica mediteranske i baskijske kuhinje

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

‘Piščev dnevnik’ Davida Albaharija ponovo u Booksi

 

Beti Žerovc: ‘Kada stavovi postanu norma’

 

U petak, 6. svibnja u 19 h, u Galeriji Miroslav Kraljević održat će se razgovor s Beti Žerovc, slovenskom povjesničarkom umjetnosti, teoretičarkom i kustosicom, povodom predstavljanja njezine najnovije knjige Kada stavovi postanu norma: suvremeni kustos i institucionalna umjetnost. Knjiga je objavljena zahvaljujući suradnji između Igor Zabel Association for Culture and Theory (Ljubljana) i Archive Books (Berlin), dok promociju organiziraju G-MK i Kustoska platforma, u sklopu kontinuiranog programa ‘Meet the Curator’.

Knjiga Beti Žerovc zbirka je eseja i intervjua na temu kustoskih praksi u kontekstu suvremene umjetnosti. U toj vrlo opsežnoj i slojevitoj publikaciji, autorica propituje kustoske prakse u širokom društveno-političkom i ekonomskom okruženju, ali i u odnosu prema paradigmatskim obratima koji su se dogodili u svijetu umjetnosti tijekom prošlog stoljeća. Žerovc analizira poziciju kustosa kao ključne figure koja se pojavljajuje, razvija, te participira u institucionalizaciji suvremene umjetnosti tvrdeći da upravo kroz kustosa institucionalna umjetnost dolazi do svoje reformulacije.

Dok prvi dio knjige etablira povijesni i kontekstualni okvir za razumijevanje fenomena kuriranja i skicira obrise moći te aktivnosti kustosa suvremene umjetnosti, kasniji eseji autorice analiziraju globalno širenje kustoskih praksi, kao i politizaciju polja i mogućnosti društveno-političkih namjera suvremenih izložbi i ostalih kustoskih projektnih formi. Zadnji segment knjige bavi se idejom kustosa kao umjetnika i kurirane izložbe suvremene umjetnosti kao umjetničkog medija, događaja, rituala. Knjiga sadrži i pogovor renomirane teoretičarke Mary Ann Staniszewski, autorice referentne knjige u ovom području, The Power of Display: A History of Installations Exhibition at the Museum of Modern Art (MIT, 1998).

Beti Žerovc je slovenska povjesničarka i teoretičarka umjetnosti. Predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti ljubljanskog Filozofskog fakulteta. Njezin istraživački fokus čine vizualne umjetnosti i svijet umjetnosti od sredine 19. stoljeća naovamo, s posebnim fokusom na njihovu ulogu u društvu. Kroz posljednjih 15 godina njezin se interes usmjerio na fenomen kustosa suvremene umjetnosti, izložbe suvremene umjetnosti kao medija i promjene uloge umjetničkih institucija.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.