Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Druženje s piscem Makisom Tsitasom

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Dizajn dijalozi #17: Lana Cavar

 

Čileanska arhitektura u Orisu

 

U Oris Kući arhitekture u subotu, 15. listopada u 19 h, otvaraju se čak dvije izložbe posvećene čileanskoj arhitekturi ― dok prva općenito predstavlja njene suvremene dosege, druga obrađuje rad studija za arhitekturu i umjetnost Pezo von Ellrichshausen.

Prva izložba pod nazivom Manifest, monomaterijal, preoblikovanje, krajobraz i s podnaslovom Diskurs suvremene čileanske arhitekture (četiri osnovne rasprave) polazi od teze da je “u posljednjih dva desetljeća čileanska arhitektura u kontekstu nacionalnog i međunarodnog svijeta umjetnosti i kulture postala jedno od najuzbudljivijih mjesta arhitektonske produkcije. Radovi i projekti ovog razdoblja široko su prepoznati i priznati, kako u Čileu, tako i u inozemstvu, (…) no osvrti ostaju isključivo na razini opisa. Kritički doprinosi su rijetki, tek nekoliko autora, radova, projekata i tekstova nadilazi granice pojedinačnih primjera. Izložba zagovara rad pod pretpostavkom da se diskurs suvremene čileanske arhitekture oslanja na četiri disciplinarne i kulturne rasprave koje potiču sama djela ovog razdoblja.”

Voditelj projekta i kustos izložbe je Hugo Mondragón s nizom suradnika.

Druga izložba, Ni za više, ni za manje, problematizira samo izlaganje arhitekture putem makete-instalacije koja simulira tipičan izložbeni prostor, ali nudi publici i prijeko potreban odmak, otvarajući joj pozadinu projektiranja umjetničke (re)prezentacije, koja je uvijek spoj fakata i fikcije.

Maurizio Pezo i Sofia von Ellrichshausen, dobitnici Nagrade Mies van der Rohe, osnovali su 2002. godine u Concepcionu umjetnički i arhitektonski studio. Pezo i Von Ellrichshausen bili su kustosi čileanskog postava na Venecijanskom bijenalu 2008., a izlagali su vlastiti rad i na Bijenalu 2010. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a bili su i gostujući predavači na University of Texas u Austinu i Cornell University u New Yorku.

Pezo je diplomirao i magistrirao arhitekturu na Pontificia Universidad Católica de Chile u Santiagu (1998.) te na Universidad del Bio-Bio u Concepcionu (1999.). Sofia von Ellrichshausen diplomirala je 2002. na Sveučilištu u Buenos Airesu.

Obje izložbe otvorene su do 5. studenoga, a ulaz je slobodan.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.