Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Jelena Bando u Drugom, pravom prostoru

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Pjesnički nastup Dijane Ćurković

 

Konferencija “Otvoreni grad” u Staroj vojnoj bolnici

 

Od 13. do 15. listopada u Staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 platforma Operacija grad: Upgrade organizira konferenciju “Otvoreni grad ― prema Interkulturnom društvenom centru”. Kroz brojne kulturne programe: panele, diskusije, radionice i predavanja zanimljivih gostiju iz cijelog svijeta na konferenciji će se razgovarati o novom institucionalnom modelu društveno-kulturnih centara.

Takav novi model mogao bi kao prostorna i organizacijska infrastruktura udomiti široki spektar udruga, društvenih poduzetnika, lokalnih građanskih inicijativa i sličnih aktera. Takvi centri mogli bi postati vibrantne točke koje povezuju kulturne i edukacijske programe, rad s izbjeglicama na njihovoj integraciji u društvo, održivi razvoj i dobru ekonomiju, a sve s ciljem uključivanja građana i povezivanja lokalne zajednice oko spomenutih tema.

Kampanja "Zagreb, otvoreni grad"
Kampanja “Zagreb, otvoreni grad”

Namjera konferencije kritičko je sagledavanje potreba i problema današnjih gradova, odnosno promišljanje načina na koje društveno-kulturni centri mogu doprinijeti smanjenju siromaštva, socijalne isključenosti i zagađenja te poticati društvene integracije. Mapirat će se prilike za razvoj ovakvih centara u kontekstu instrumenata podrške EU za poticanje obnove napuštenih i neiskorištenih prostora, predstaviti primjeri dobrih europskih praksi te čuti iskustva inicijativa iz Hrvatske koje se zalažu za razvoj društveno-kulturnih centara.

Rustom Bharucha
Rustom Bharucha

Na konferenciji će sudjelovati više iznimnih sugovornika, među kojima izdvajamo Rustoma Bharuchu, profesora kazališta i izvedbenih umjetnosti sa Sveučilišta Jawaharlal Nehru u New Delhiju, koji će održati predavanje “Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike”. Bit će tu i Werner Wiartalla koji živi u ufaFabrik u Berlinu, poznatoj kao “održivoj oazi kulture”, po mnogima jednom od idealnih primjera interkulturnog društvenog centra. Franjo Steiner višegodišnji je voditelj programa interkulturalnog obrazovanja i integracije u Interkulturalnom centru u Beču. Tu su još Miriam Ekiudoko, aktivistica afričkog porijekla koja živi u Mađarskoj, Eleonora Camilli, nezavisna novinarka iz Italije i mnogi drugi.

Plan UFA Fabrik u Berlinu
Plan UFA Fabrik u Berlinu

U večernjem dijelu programa, u četvrtak, 13. 10. u 21 h, u Zagrebačkom plesnom centru nastupit će kazališna skupina BADco. koja će izvesti predstavu Stranac inspiriranu književnim remek-djelom Alberta Camusa. Već spomenuto predavanje Rustoma Bharuche održat će se u petak, 14. 10. u 19 h u prostorima Akademije dramskih umjetnosti, a u subotu, 15. 10. u 20 h, Damir Bartol Indoš će u Pogonu Jedinstvo predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Jedan ili više šahtofona.

BADco. "Stranac"
BADco. “Stranac”

Dio konferencijskog programa obuhvaća i radionice. U subotu, 15. 10. održavaju se čak tri: “Radionica o interkulturnoj medijaciji u obrazovnom sustavu”, “Radionica razmjene bez novca” i “Dizajnerska početnica u gostima: dizajnerski crtež”.

Sav program konferencije (uključujući radionice) besplatan je za sve zainteresirane, no potrebno je predbilježiti za sav sadržaj osim večernjeg. Detalje o prijavi potražite slijedeći link, kao i sve ostale informacije o programu i lokaciji konferencije.

Održavanje konferencije omogućili su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada “Kultura nova”, Europska kulturna fondacija, Ministarstvo kulture, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Europska komisija, Austrijska razvojna agencija i Friedrich Ebert Stiftung.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.