Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

DIZAJN DIJALOZI #14: Koraljka Vlajo

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Izvještaj iz Urbanističkog dvorišta

 

Čovjek je prostor: Vitić pleše

 

Bacači Sjenki, Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb pozivaju vas na prvi post-festivalski Design District event!

Multimedijalna umjetnička platforma Bacači Sjenki će 1. srpnja u 17 h izložiti maketu originalnog Vitićevog kompleksa neposredno ispred Vitićevog nebodera, u pripadajućem parku, gdje će prolaznici i suvlasnici istog nebodera moći saznati sve o projektu Vitić pleše, te o liku i djelu arh. Ivana Vitića (1917. – 1986.).

Kompleks u Laginjinoj 9 izgrađen je 1962. godine prema projektu arhitekta Ivana Vitića. Sačinjavaju ga tri zgrade: prepoznatljivi neboder te niža trokatnica i četverokatnica koje ga okružuju s ukupno 74 stambene jedinice. Ova značajna arhitektonska baština Grada Zagreba i Republike Hrvatske među prvim je prikazima mondrianovskih slikarskih boja u modernističkoj arhitekturi, zbog čega ga često zovu i Šareni neboder. Prvi stanari Vitićevih zgrada bili su zaposlenici Narodne banke Hrvatske, koja je i financirala gradnju. Tijekom 60-ih godina sustanari su se na terasi zajedno sunčali, okupljali, plesali, pa je zgrada zaista “plesala” izvana i iznutra. Ono što je zgradu činilo dodatno iznimnom i jedinstvenom, osim arhitektonske vrijednosti, društvena je kohezija koja se, useljenjem novih ljudi, novim društvenim, ekonomskim i političkim odnosima transformirala u nove oblike socijalnih odnosa, često obilježene i tenzijama te nedostatkom solidarnosti.

U petak će Vitićev neboder ponovno simbolički zaplesati te će nam barem nakratko evocirati vlastiti sjaj i živahnost iz 60-ih godina. Suvlasnici i stanari Vitićevog nebodera, kao i sugrađani iz kvarta, moći će pogledati maketu nebodera i to kakav je nekada bio te kakav će biti nakon što završi cjelovita obnova. Svi znatiželjnici pozvani su na čašicu razgovora s Bacačima Sjenki, koje će predstavljati njihov umjetnički ravnatelj Boris Bakal te članica i suradnica Maša Barišić. Posjetitelji će moći saznati zanimljivosti o Vitićevom neboderu, njegovom autoru, ali i o projektu Vitić pleše, koji je naposljetku i doveo do obnove te jedinstvene zgrade. Također, posjetitelji se potiču da donesu svoje materijale o Vitićevom neboderu (ako ih imaju) te s domaćinima podijele vlastita sjećanja, priče i anegdote.

Ususret 30. godišnjici Vitićeve smrti, Bacači Sjenki i najmlađe generacije njihovih filmskih učenika i učenica posebnom će metodom video mappinga nakratko “obojiti” maketu svojim dječjim vizijama. Tako će ova arhitektonska ljepotica u 21:45 h zaplesati mladenačkim ritmom u sjećanje na svog “oca”, koji ju je kreirao u čast svom rodnom gradu Šibeniku i djedu pomorcu, ali i kao veliko sjećanje na svoje bezbrižno i razigrano djetinjstvo u Dalmaciji, ovjekovječeno u betonu.

Bacači Sjenki su 2004. osmislili projekt revalorizacije Vitićevog nebodera i potaknuli proces njegove zaštite te zajedno sa suvlasnicima, mnogobrojnim suradnicima i partnerima, kao i Gradom Zagrebom, pokrenuli njegovu obnovu. Projekt se također bavi dugoročnim istraživanjem svih oblika osvajanja prostora, u svrhu stvaranja, promišljanja i modeliranja prostora kao jednog od osnovnih ljudskih resursa, odnosno resursa zajednice.

 

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.