Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Izložba Jagode Buić: Triptih na kvadrat

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Čovjek je prostor: Vitić pleše

 

DIZAJN DIJALOZI #14: Koraljka Vlajo

 

U četrnaestoj epizodi Dizajn dijalozi nastavljaju produbljivati i proširivati svoje tematsko polje. Ovom prilikom, naša gošća je Koraljka Vlajo, svima znana kustosica, dizajnerica i pasionirana istraživačica nasljeđa lokalnog i regionalnog dizajna. U posljednjih desetak godina, Koraljka Vlajo inicirala je i sudjelovala u brojnim istraživačkim i izložbenim projektima na temu različitih područja dizajna iz doba socijalističke Jugoslavije, postavši tako ne samo jedna od osoba najzaslužnijih za revalorizaciju domaće dizajnerske baštine, nego i za promjenu svijesti o tome što dizajn jest. Razumijevajući dizajn kao interdisciplinaran rad više ili manje integriran s privredom, Koraljka Vlajo otkrila je stručnoj i široj publici čitav niz zaboravljenih fenomena: od naprednog Odjela dizajna tvornice Rade Končar, preko dizajna ambalaže tvornice Neva, do znatne zastupljenosti žena u hrvatskoj dizajnerskoj proizvodnji, koje međutim nisu našle put do povijesnih anala. O svemu tome s njom ćemo porazgovarati, stavljajući fokus na problem istraživačkih procesa u dizajnu, širinu društveno-političkog konteksta u kojem dizajn nastaje, rodnu i spolnu određenost struke nekad i sad, te štošta drugo.

6-mlinac za kavu miki, 1977 a

Koraljka Vlajo (Zagreb, 1971.) diplomirala je 1995. na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a iste godine upisala je jednogodišnji vanredni studij na Odjelu dizajna namještaja pri University of Industrial Arts u Helsinkiju (danas Aalto University), Finska. Nakon svršetka studija, 1996. se zaposlila u arhitektonskom uredu Pekka Salminen Ltd. kao dizajnerica interijera, gdje je surađivala na velikim projektima poput novog terminala helsinške zračne luke, Muzeja sporta u Lahtiju, helsinškog Tehničkog instituta itd. Godine 2001. vratila se u Zagreb i zaposlila u Muzeju za umjetnost i obrt na mjestu voditeljice muzejskih zbirki grafičkog i industrijskog dizajna, a 2011. dobiva zvanje više kustosice.

Kao kustosica, organizirala je i koordinirala velike gostujuće izložbe dizajna (Skandinavski dizajn s druge strane mita, Tapio Wirkkala — legenda finskog dizajna) te surađivala na bijenalnim Izložbama hrvatskog dizajna 040506, 0708 i 0910. Autorica je izložbe i kataloga Porculanski sjaj socijalizma (MUO, 2010.) o dizajnu porculana tvornice Jugokeramika; izložbe Skriveni dizajn (HDD galerija, 2011.) o Končarovom Odjelu dizajna; putujuće izložbe i kataloga In a Nutshell — Contemporary Croatian Design, u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture 2012., izložbe i kataloga Marijina industrija ljepote, o Nevinom dizajnu ambalaže (MUO, 2013.), koautorica izložbe Zvonko Beker i poslijeratna ekonomska propaganda (HDD galerija, 2015.) te koautorica izložbe i kataloga Dizajn za novi svet (Muzej istorije Jugoslavije, Beograd 2015.). Objavljuje tekstove u stručnim časopisima Čovjek i prostor, Život umjetnosti i Oris, a jedna je od osnivačica udruge Reaktor, platforme za razvoj produkt dizajna u Hrvatskoj.

Četrnaesti Dizan dijalozi održavaju se u utorak umjesto četvrtak, zbog neradnog dana povodom praznika Tijelovo.
Dizajn dijaloge koordinira i vodi dizajner i likovni kritičar Bojan Krištofić, član CDSS tima. Kao stalni prodajni i izložbeni prostor namijenjen proizvodima i konceptima isključivo domaćih dizajnera, CDSS već je napravio značajne korake prema okupljanju i umrežavanju dizajnera i tržišnom plasmanu njihovog rada, a sada publika dobiva priliku da kroz neposredno druženje upozna autorice i autore koji stoje iza izvrsnog dizajna. Vidimo se!

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.