Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Čileanska arhitektura u Orisu

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Mokre gljive uspavljuju posjetitelje G-MK

 

Dizajn dijalozi #17: Lana Cavar

 

Sedamnaesto izdanje Dizajn dijaloga bit će u znaku jedne od najcjenjenijih i najproduktivnijih hrvatskih dizajnerica, kako kod kuće, tako i u svijetu — Lane Cavar! Naša gošća stiže u Croatian Design Superstore u pravi čas, nakon dvostrukog priznanja za njezin rad na nedavno završenoj Izložbi hrvatskog dizajna 1516. S Lanom ćemo razgovarati o aktualnim i proteklim projektima, svakodnevnom “multitaskingu” i tome što znači biti dizajner/ica sada i ovdje.

Lana Cavar bila je suosnivačica (zajedno s Irom Payer) studija Cavarpayer, vrlo značajnog na domaćoj sceni krajem 90-ih i početkom 2000-ih te prepoznatom po radu u području kulture, kao i po gotovo pionirskim projektima brendiranja za gospodarstvo tada još mlade države. Cavar je diplomirala na Studiju dizajna pri AF u Zagrebu, a postdiplomski studij pohađala je od 2004. na prestižnom američkom sveučilištu Yale. Danas djeluje kao samostalna autorica i sudionica u platformi CLANADA.org.

Kao plod višegodišnjeg istraživanja naselja Lafayette Park u Detroitu, čiji su projekt potpisali arhitekti i urbanisti Mies van der Rohe, Ludwig Hilbersheimer i Alfred Caldwell, u suradnji s Danielle Aubert i Nataschom Chandani za izdavača Metropolis Books (NYC) objavila je knjigu Thanks for the View, Mr Mies (2012.). Knjiga je bila sjajno popraćena u stručnim i popularnim medijima te izvrsno prodavana, a Američko udruženje grafičkih dizajnera (AIGA) uvrstilo ju je na listu najboljih knjiga na engleskom 2012. godine.

Iskopavanja II: Znakovi proizvodnje, proizvodnja znakova
Iskopavanja II: Znakovi proizvodnje, proizvodnja znakova

S dizajnericom Narcisom Vukojević autorica je također nagrađivanog projekta Iskopavanja / Sudi knjigu po koricama i Znakovi proizvodnje, proizvodnja znakova (2011./2013.); dok je s Aubert i Chandani radila na projektima za Muzej suvremene umjetnosti u Detroitu (MOCAD), njujoršku MOMA-u i berlinsko kazalište Hebbel am Ufer. Bila je art direktorica u njujorškim brending agencijama Mother, Wolff Olins i AR Media, a njezin su rad u Zagrebu obilježile suradnje s arhitektonskim biroom 3LHD i dizajnericom N. Vukojević.

Lana Cavar dobitnica je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima izdvajamo najrecentnije: Nagradu za najbolji dizajn vizualnih komunikacija u profesionalnoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 1516 za brending rovinjskog Hotela Adriatic (s Marinom Krstačićem Furićem i Anom Tomić) te Ico-D Excellence Award za dizajn vizualnog identiteta sezona 2014. – 2016. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Dizajn dijaloge koordinira i vodi dizajner, likovni kritičar i tekstopisac Bojan Krištofić, član CDSS tima. Kao prodajni i izložbeni prostor namijenjen proizvodima i konceptima domaćih dizajnera/ica, CDSS služi njihovom okupljanju, umrežavanju i tržišnoj promociji, dok putem DD-a i drugih programa publika dobiva priliku da ih upozna i informira se kroz opušteno i neposredno druženje. Vidimo se!

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.