Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Logiq tower & Oblo turnir

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

DIZAJN DIJALOZI #14: Koraljka Vlajo

 

Izložba Jagode Buić: Triptih na kvadrat

 

U ponedjeljak, 16. svibnja 2016., u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3) u 20 sati otvara se izložba Jagode Buić naziva Triptih na kvadratJagoda Buić jedna je od najosebujnijih i neprikosnoveno međunarodno prepoznatih i afirmiranih hrvatskih umjetnica, dobitnica, između ostalih, Grand Prix-a na bijenalu u São Paolu, Herderove nagrade u Beču, nagrade UNESCO-a za zasluge na području suvremenog stvaralaštva, tri puta je izlagala na bijenalu u Veneciji.

Zmaj(DK)

Tonko Maroević je napisao u katalogu ove izložbe:

“Izložba u Oris Kući arhitekture dobrodošla je prilika da načinimo makar sumarni saldo novijih faza i ciklusa Jagode Buić, da sagledamo najkarakterističnije primjere raznih vidova djela, a posebno je prikladno što se to zbiva u znaku arhitekture, odnosno razmišljanja i djelovanja u prostoru, jer njezin rad odavno podrazumijeva dijalog sa zidovima, podovima i stropovima, podrazumijeva odnos s ljudskim mjerilom i ambijentalnom tradicijom…”

A Jagoda Buić ističe:

„Umjetnost je kao rijeka ponornica koja ima svoj put. Vjerujem u taj kozmički naboj.“

Migracije(DK)

Okosnicu postava izložbe čini „Triptih Oris“ – skulpturalna kompozicija vidljiva kroz tri prozorska otvora galerije. Riječ je o tri elementa koja se razvijaju kao akteri u prostoru i dijelom odražavaju duh velikih instalacija od teškog tkanja po kojima je umjetnica već od ranije prepoznatljiva. Također će biti izloženi veliki kolaži socijalno angažiranog karaktera te skulpture od starog željeza.

Ura(LJ)

Projekt se nastavlja izložbom u Domu HDLU, galeriji Bačva, (Trg žrtava fašizma 16), na kojoj će biti prikazani kolaži od papira i željeza, a otvorenje je u utorak, 24. svibnja u 20 sati.

Tom će prigodom, u 19 sati, na uglu Trga žrtava fašizma i Ulice kralja Držislava, biti otkrivena i skulptura U spomen Bernardu Bernardiju.

Potrebno je posebno istaknuti da su sva prikazana djela nastala nedavno, krajem 2015. i početkom 2016. godine.

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna, te Povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala sa izvrsnim uspjehom na Akademiji u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittá u Rimu i povijest kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji.

Realizirala je više od 120 projekata kao kostimograf i scenograf za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se u inzistiranju na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha, te interesu za mit i klasični svijet.

Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru koju je otkupio Muzej Stedelijk u Amsterdamu. Od tada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima (Venecija, Sao Paolo, Lausanne) i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama ( Metropolitan Museum u New Yorku, Muzej moderne umjetnosti u Parizu itd.). Jagoda Buić jedina je hrvatska umjetnica nagrađena Grand Prix-om na svjetskom bijenalu suvremene umjetnosti u São Paolu.

Izložba će se u Oris Kući arhitekture moći pogledati do 4. lipnja 2016., a u galeriji Bačva u Domu HDLU do 11. lipnja 2016.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.