Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Kreativna jezična radionica: Gloopy Shadow Puppets

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

‘Krnja književnost’: Književnost u gradu

 

‘Izvan kruga’ Dubravke Rakoci

 

U Galeriji 3.14 u Martićevoj ulici u tijeku je izložba ‘Izvan kruga’ Dubravke Rakoci, renomirane umjetnice srednje generacije. Program Galerije 3.14 posvećen je primarno hrvatskoj konceptualnoj i neoavangardnoj umjetnosti, stoga se ovaj put i Rakoci predstavila publici konceptualnom intervencijom u fotografiji javnog prostora. Riječ je o fotografiji Milana Pavića koja prikazuje Trg žrtava fašizma iz ptičje perspektive, preciznije oktogon (s fontanom) ispred Meštrovićevog paviljona (Doma HDLU-a), gdje umjetnica umjesto fontane postavlja crveni krug snažne simbolike.

Izložba ne posjeduje klasičan predgovor, već je umjetnik Goran Trbuljak rad kolegice popratio pjesmom ‘Pod vedrim nebom’ u slobodnom stihu, iz koje izdvajamo završne retke:

“Svakako, realizirane skice obojenih horizontalnih krugova
u gradskim ambijentima djelovat će opet samo
snagom boje i forme bez pomoći naracije.
A za to će se pobrinuti
dr. akoci alias Circle.”

Dubravka Rakoci rođena je u Zagrebu 1955. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti. Njezina poetika minimalizma i artikulacije ambijenata čistim obojenim kružnim formama karakteristika je analitičkog slikarstva koje je bilo u zamahu od šezdesetih do početka osamdesetih godina. Elementarna stvaralačka metoda sugestija je nesimboličkog viđenja slikarstva. Kad s radom izlazi iz prostora galerije u urbane eksterijere, nameće se vizurama, nameće se gradovima. Takve akcije umjetnica je izvela na fasadama i zvoniku u Umagu 1994., na Mletačkoj kuli u Splitu 1997. i u Győru u Mađarskoj 2000.

Izložba se može razgledati do 17. travnja.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.