Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Noć Arsena u Martićevoj

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Konferencija “Otvoreni grad” u Staroj vojnoj bolnici

 

Jelena Bando u Drugom, pravom prostoru

 

U sklopu programa zatvorene Galerije Karas u Galeriji Prsten Doma HDLU-a, u srijedu 5. listopada u 19 h bit će otvorena nova izložba slikarice i ilustratorice Jelene Bando, naslovljena Drugi ― pravi prostor, neposredno inspirirana njezinim sadašnjim životnim okruženjem.

Izdvajamo iz predgovora Morane Matković: “Slikarstvo je medij koji nudi umjetniku brojne mogućnost, a jedna od njih je stvaranje jedinstvenog sustava znakova tj. vizualnog jezika kojeg oblikuje umjetnik. Takav jedinstven sustav simbola, znakova i oblika kojeg možemo nazvati i vizualnim svijetom Jelene Bando fokusiran je, i istraživački i likovno, na Drugog. Taj odnos s Drugim kojeg suvremena teorija definira kao pojam koji problematizira interakciju osobe s osobom, ali i kao problem vremenski i prostorno daljinske komunikacije među kulturama postao je glavna tema njezina stvaralaštva.

No, s ciklusom Pravi prostor umjetnica radi jedan značenjski zaokret. Vlastiti pogled na Drugoga ovoga puta razrađuje zamjenjujući imaginarni krajolik svojim stvarnim životnim prostorom. U tom suptilnom balansiranju na granici realističnog i imaginarnog stvoren je novi vizualni svijet kojem ni ovoga puta ne manjka ni začudnih ni realističnih referentnih točaka poput ljudske figure, biljaka i životinja. Toliko puta spomenuti Drugi ovoga je puta pronašao svoje sigurno mjesto u ugodnoj svakodnevnici umjetnice, u interijeru njezina stana okružen stvarnim motivima iz njezina života.”

Jelena Bando: iz ciklusa Drugi, pravi prostor II
Jelena Bando: iz ciklusa Drugi, pravi prostor II

Akademska slikarica Jelena Bando diplomirala je 2012. na ALU u Zagrebu. Studijski i rezidencijalno boravila je u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin) i Francuskoj (Pariz). Izlagala je na dvanaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj te na tridesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je projekt 36 Mountains, koji je izrastao u poznati festival ilustracije.

Jelena Bando: Dodin san
Jelena Bando: Dodin san

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH, a može se pogledati od srijede do petka (11 ― 19 h) te subotom i nedjeljom (10 ― 18 h).

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.