Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

‘Izvan kruga’ Dubravke Rakoci

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Život i smrt: koliko su blizu jedno drugom

 

‘Krnja književnost’: Književnost u gradu

 

U sklopu Booksinog stalnog programa Književni budoar, ‘potprogram’ Krnja književnost ovog utorka bit će posvećen zanimljivim pitanjima ispreplitanja literature i mjesta, tj. javnog prostora grada Zagreba. Gdje je smještena književnost u društvu i kulturnoj sceni Zagreba? Gdje se čita? Gdje se o njoj raspravlja? Možemo li govoriti o svojevrsnim lieux de literature? Kako i koliko literatura tvori naše pamćenje, te iskustvo prostora i grada? Kako književnost sudjeluje u stvaranju identiteta i značenja mjesta grada, kako kroz nju možemo djelovati?

Intrigantnu temu odnosa između literature, javnog prostora, prava na grad i aktivizma, zajedno s publikom brusit će aktivist, publicist i novinar Saša Šimpraga i voditelj tribine Tomislav Augustinčić. Unatoč tome što ‘mjesto’ u čitanju književnosti i raspravi o njoj dosad nije bilo isticano, suvremene društvene i humanističke znanosti počinju sa sve većim interesom promatrati interakciju književnosti i (urbanog) mjesta, a u inicijativama i aktivističkim djelatnostima Saše Šimprage možemo pratiti jednu fascinantnu povezanost književnosti i prostora i smještanja književnosti u prostor. Riječ je, primjerice, o jednovečernjem festivalu poezije 50 Poems for Snow, koji je odnedavno međunarodnog karaktera, a u čijoj organizaciji sudjeluju Šimpraga te pjesnik i libretist Aleksandar Hut Kono. K tome, Šimpraga je ‘ubacio’ literaturu i u podjednako interesantan projekt Kulturni lift, čiji su pokretači vizualni umjetnici i kulturni radnici Matija Kralj i Jelena Pašić.

Tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta, odnosno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina nudi moguća redefiniranja književnih žanrova u popularnoj kulturi. Tribinu osmišljavaju i vode Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić.

Izvor: Booksa.hr

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.