Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Beti Žerovc: ‘Kada stavovi postanu norma’

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

‘Urbanizam’ slikara Nenada Voriha

 

‘Piščev dnevnik’ Davida Albaharija ponovo u Booksi

 

Ovog tjedna, od 10. do 13. svibnja, u Booksi će se odvijati treći ciklus Piščevog dnevnika, razgovora s književnicima pod vodstvom Davida Albaharija, i samog jednog od najpoznatijih suvremenih pisaca regionalnog govornog područja, koji već godinama živi u Calgaryu, u Kanadi. Stoga su zagrebački ljubitelji pisane riječi dobili sjajnu priliku da uživaju i sudjeluju u Albaharijevoj ‘sjedeljki’ s Ildiko Lovas (Mađarska / Srbija), Markom Kingwellom (Kanada) i Marcom Quaghebeurom (Belgija). Kroz razgovore i predavanja Albaharijevi će se gosti dotaknuti tema književnih, političkih i tehnoloških identiteta suvremenog čovjeka, a u pauzama između identiteta bavit će se pop kulturom, jezicima, migracijama, egzilima, različitim kontinentima, pa i Jamesom Bondom.

David Albahari foto O Bunic_1000x0

S Ildiko Lovas, nagrađivanom književnicom, prevoditeljicom, kritičarkom i urednicom iz Srbije, koja piše na mađarskom jeziku, Albahari će razgovarati u utorak. Lovas je objavila više proznih naslova, zbirki priča i romana, od kojih su kod nas najpoznatiji Izlaz na Jadran – James Bond u Bačkoj (2005.) i Španska nevesta (2007.). Djela su joj prevedena na srpski, hrvatski, slovenski, njemački, talijanski i bugarski jezik.

Lovas

U srijedu ćemo nazočiti razgovoru s Markom Kingwellom, poznatim kanadskim filozofom, kritičarem, profesorom na Sveučilištu u Torontu i autorom šesnaest knjiga. Kingwell se obraća širokoj publici, od čitatelja akademskih časopisa do čitatelja dnevnih novina, popularnih magazina i televizijskih gledatelja, što ga je učinilo jednim od najpopularnijih kanadskih komentatora društvenih fenomena. Stalna tema Kingwellovih knjiga je aktivna građanska i politička participacija, a bavio se i društvenom pravdom (A Civil Tongue, 1995.), srećom (Better Living: In Pursuit of Happiness from Plato to Prozac, 1998.), popularnom kulturom (Marginalia, 1999.) te potencijalom globalnog građanstva i gradom.

Kingwell

U razgovoru u četvrtak sudjelovat će i Marc Quaghebeur i Ildiko Lovas. Marc Quaghebeur bavi se temama centralnoafričke i belgijske književnosti na francuskom jeziku, te povijesti i identiteta u frankofonoj književnosti. Quaghebeur je direktor Arhiva i muzeja književnosti u Bruxellesu, jedinstvene ustanove posvećene prikupljanju, čuvanju i istraživanju belgijske kulturne baštine.

marcq

Svi razgovori počinju u 19 h, a ulaz je, kao i obično, besplatan za sve. Vidimo se u Booksi!

Izvor: Booksa.hr

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.