Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI DOGAĐAJ

Mali plac u Croatian Design Superstoreu

SLJEDEĆI DOGAĐAJ

Vladimir Milojković razgovara s Hertom

 

Strip-autor Dušan Gačić gostuje u Booksi

 

Renomirani i svestrani hrvatski likovni umjetnik posjetit će književni klub Booksa povodom popularne tribine Strip-tease strip-kritičara i publicista Matka Vladanovića u utorak, 20. rujna u 19 h.

U sklopu stalnog Booksinog programa Književni budoar Matko Vladanović redovito vodi tribinu Strip-tease, jedini takav kontinuirani javni sadržaj u Zagrebu posvećen devetoj umjetnosti, ugošćujući prvenstveno vrhunske domaće autore i autorice.

Wall strip #4
Wall strip #4

Dušan Gačić (Zagreb, 1958.) jedan je od najistaknutijih stvaralaca srednje generacije domaćih strip autora/ica, ali i likovnih umjetnika/ica uopće. Diplomirao je 1981. na pedagoškom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Afirmirao se tijekom osamdesetih godina kao član neformalne grupe regionalnih autora/ica okupljenih oko studentskog tiska (časopisi Studentski list, Polet, Vidici…) i strip-fanzina u nastajanju (Patak i dr.), bliskih neoavangardnim strujanjima u vizualnoj, izvedbenoj i filmskoj umjetnosti. Proslavio se strip-serijalima Dnevnik, Grad u mraku i Kuća paukova, koji su pripovjedne eksperimente Novog kvadrata odveli ka slojevitijim i kompleksnijim narativnim formama, donoseći sadržaje usko vezane uz autorovu neposrednu životnu sredinu (Novi Zagreb, Trešnjevka…) i postavši tako autentičan umjetnički dokument jednog prostora i vremena.

Dnevnik, 1988.
Dnevnik, 1988.

Gačić je objavljivao u svim relevantnim hrvatskim strip-časopisima i magazinima, a bio je i dugogodišnji suradnik dječjeg lista Modra lasta, za koji je radio na serijalu Poezija u stripu — kratke adaptacije pjesama (uglavnom) domaćih pjesnika i pjesnikinja. Devedesetih je pokrenuo vlastiti strip-fanzin, magazin, ali i internetski portal Flit (koji još uvijek traje u formi fanzina), dok je početkom dvijetisućitih bio suosnivač značajne strip-grupe Divlje oko, koja je uz grupu Emisija emocija i kolektiv Komikaze u to vrijeme otvarala puteve novim jezicima izražavanja, ali i načinima umrežavanja na regionalnoj strip-sceni. Gačić se bavi i animiranim te eksperimentalnim filmom, ilustracijom, grafikom, skulpturama i instalacijama, kao i mnogim drugim granama likovnih umjetnosti. Poznat je i po crtanim i animiranim adaptacijama romana i drama Miroslava Krleže (stripovi Banket u Blitvi i Cristobal Colon te animirana varijanta potonjeg). Riječ je o jednom od najzanimljivijih autora u nas koji rijetko javno nastupa, što je razlog više za dolazak u Booksu.

 
 

NAJNOVIJE VIJESTI

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.