Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

OPA, Organizacija za planiranje i arhitekturu

SLJEDEĆA LOKACIJA

Cantina Cucina Fina

 

Bacači sjenki

Marker ikona
Office
 

Potkraj Martićeve ulice, u blizini križanja s Držićevom, nalazi se živopisni ured Bacača sjenki, jedne od najzanimljivijih umjetničkih udruga koje su nastale i rade u Zagrebu u posljednjih petnaestak godina.

Bacači sjenki su neprofitna umjetnička i produkcijska platforma međunarodnog dosega i značaja, posvećena razvijanju interdisciplinarne suradnje i stvaralaštva među umjetnicima, te promišljanju intermedijalnih umjetnosti, posebno u kontekstu urbanih i javnih prostora, kao i fenomena gradova i gradskog življenja.

U Bacačima sjenki od osnivanja 2002. godine djeluju Boris Bakal, Katarina Pejović, Željko Serdarević i Stanko Juzbašić, dok su tijekom godina s udrugom surađivali i u njoj djelovali (ili još uvijek djeluju) Leo Vukelić, Sandra Uskoković, Mare Šuljak, Anja Pletikosa, Srećko Horvat, Barbara Blasin, Vanja Žanko, Bojan Navojec, Vedran Senjanović, Marko Tadić, Iva Kovač i mnogi drugi. Grupa u svom radu kontinuirano preispituje postojeće koncepte individualnih i kolektivnih identiteta, potičući međukulturni dijalog tako što stvara radove i projekte koji podrazumijevaju aktivnu razmjenu između hrvatskih i međunarodnih umjetnika.

Većina projekata Bacača sjenki mogu se opisati kao “skulpture u vremenu” koje na raznovrsne načine istražuju odnos čovjeka i prostora, dotičući se eksperimentalnog kazališta, performansa, likovne umjetnosti, filma i drugih medija.

U razgranatu internacionalnu djelatnost Bacača sjenki dosad se ubrajaju suradnje s više od 150 umjetnika iz 36 zemalja svijeta, a njihovi projekti ostvareni su i predstavljeni na festivalima u Zagrebu, Dubrovniku, Bologni, Grazu, Ljubljani, Pisi, Beogradu, Marseillesu, Leidenu, Genovi, Podgorici i New Yorku, u suradnji s čitavim nizom lokalnih partnera, od nevladinih udruga do institucija za kulturu, akademija i sveučilišta. Između ostalog, u 2016. Bacači sjenki nastavljaju se baviti vlastitim viđenjem teatra, u posjećenoj i uzbudljivoj predstavi Bitka na Neretvi.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.