Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

BIRO

SLJEDEĆA LOKACIJA

Maldoror

 

Bagdad

Marker ikona
Architecture
 

Bagdad je vrlo ruševno industrijsko zdanje nejasnog porijekla, vlasništva i namjene, napola izgrađeno i nikada dovršeno u velikoj veži Vlaške 79-81 A, na tri kata impozantne sveukupne površine od 4200 m2.

Od 2013. godine nadalje pokrenuto je par inicijativa da se Bagdad (kako su ga nazvali okolni stanari) obnovi, nadogradi i uredi u multifunkcionalni centar za mlade, što su predlagali udruga Metronom i stranka Za Grad, ali se nažalost nikad nije dogodilo ništa više od čišćenja prostora (što je s obzirom na zatečeno stanje samo po sebi bilo pothvat). Zidove ruševine povremeno su oslikavali ulični umjetnici, ostavljajući zanimljiva djela, no to je u principu bio jedini trag kulture koja se tamo uspjela probiti. Budućnost Bagdada je neizvjesna i ostaje za vidjeti ima li u tom prostoru potencijala za nešto više.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.