Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Meštrovićev paviljon

SLJEDEĆA LOKACIJA

Kuna zlatica

 

Biskupska vrtna kuća

Marker ikona
Architecture
 

Nevelika, ali zanimljiva stara kuća koja krasi vedutu gornjeg dijela Vlaške ulice je vrijedan primjer klasicističke arhitekture, za Zagreb izuzetno značajan.

Danas s tri strane svijeta okružena velikim stambenim kompleksom Mali Vatikan, tzv. biskupska vrtna kuća od njega je znatno starija — gotovo stopedeset godina. Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovec (mitski osnivač Maksimira) dao ju je izgraditi još 1790. prema projektu bečkog arhitekta Josepha Reymunda, na tada pustoj parceli koju još nije bila pregazila nekoć Bečka, a danas Vlaška cesta i ulica. Bila je to ulica obrtnika i kaptolskih kmetova, budućih slobodnih seljaka. Jednokatnu slobodnostojeću kuću krasi mansardni krov i pločasta dekoracija, a sama po sebi predstavlja dobro očuvani primjer kasnobarokne i klasicističke arhitekture, jedinstven za Zagreb. Uz bočna pročelja bili su do 1926. prigrađeni staklenici biskupskog vrta.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.