Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Galerija Miroslav Kraljević

SLJEDEĆA LOKACIJA

Grupa studio & showroom

 

Booksa

Marker ikona
Cafe Wifi Literature
 

Postojanje Bookse, književnog kluba koji je 2014. navršio deset godina, jedan je od onih “malih” fenomena presudnih u kulturnom životu Zagreba.

Udruga Kulturtreger, osnivačica Bookse, među prvima se u lokalnom kontekstu nakon 90-ih nekonvencionalno bavila književnošću, a njezin početni potez bio je upravo osnutak kluba. Booksa je zamišljena kao “prostor otvorenog tipa koji svojim članovima nudi mogućnost aktivnog i edukativnog provođenja slobodnog vremena”. Drugim riječima, to je mjesto na koje je svatko slobodan doći opustiti se ili raditi, te usput popiti svoje omiljeno piće i pročitati nešto od knjiga i časopisa iz Booksine bogate biblioteke. Ili naprosto družiti se, ili surfati Internetom. Jedini je uvjet učlanjenje u klub, budući da Booksa nije registrirana kao ugostiteljski objekt, pri čemu broj članova danas prelazi dojmljivih 13.000 osoba.

Klub se ističe vrlo raznovrsnim programom, koji se pak tiče literature i umjetnosti u širem smislu, pa tako posjetitelji mogu uživati u književnim večerima u sklopu Booksinog Književnog budoara, s voditeljima Dunjom Kučinac, Matkom Vladanovićem, Dinkom Krehom, Tomislavom Augustinčićem i Lukom Šipetićem. U Booksi su dosad gostovali brojni autori i autorice; prozaisti, pjesnici, glazbenici i stripaši, domaći i strani, više ili manje poznati…

Jednom godišnje održava se Revija malih književnosti, u sklopu koje se predstavljaju literarne scene pojedinih zemalja, manje poznate u Hrvatskoj (BiH, Slovenija, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Albanija…). Ne treba zanemariti ni Škrabicu, pustolovni glazbeno-akustični program koji su pokrenuli Luka Belani, Ante Perković i Nina Romić, a danas ga vodi blueser Adam Semijalac alias Bebé Na Volé, ugošćujući čitav niz kantautora i lo-fi glazbenika. Tu su i kontinuirane radionice kreativnog pisanja, kao i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, u kojem Kulturtreger u suradnji s udrugom Kurziv prikuplja materijale nastale na hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni od 90-ih do danas.

Naposljetku, ali ne i najmanje važno, integralni dio Bookse je i portal Booksa.hr, središnje mjesto za književnost na hrvatskom kutku Interneta. Glavni i izvršni urednici Luka Ostojić i Neven Svilar svakodnevno se brinu da publika bude opskrbljena najnovijim literarnim radovima: pričama i pripovjetkama, kolumnama i kritikama, prikazima i intervjuima… Na taj način fizički prostor miješa se s virtualnim, a portal mijenja online zajednicu kao što je osnivanje Bookse bilo prvi vjesnik današnjih promjena u ‘zoni Martićeva’.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.