Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Biskupski majur

SLJEDEĆA LOKACIJA

Blok Badel-Gorica

 

Zgrada Hrvatske poljodjelske banke

Marker ikona
Architecture
 

Na uglu Smičiklasove, Martićeve i sićušne Patačićkine ulice nalazi se impresivna zgrada koja zatvara unutrašnji stambeni blok, a sagrađena je 1926./27. godine prema projektu arhitekta Dionisa Sunka.

Trenutno u fazi preuređenja, zgrada je nekoć bila sjedište Hrvatske poljodjelske banke. Na pročelju četverokatne poslovno-stambene palače valja istaknuti dvije alegorijske skulpture, smještene na njegovim krajnjim točkama, djelo poznatog kipara Roberta Frangeša Mihanovića: Seljanka s rogom obilja i Seljak s lopatom. Bogato opremljena blagajnička dvorana u prizemlju natkrivena je u središnjem dijelu staklenom kupolom s vitrajima, dok je zid iznad bačvastih bočnih niša ukrašen ugrađenim zidnim slikama slavnog umjetnika Vladimira Becića, člana tzv. ‘Munchenskog kruga’, rodonačelnika hrvatske likovne moderne.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.