Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Stara vojna bolnica

SLJEDEĆA LOKACIJA

Dizajn centar Zagreb

 

Hrvatska narodna banka

Marker ikona
Architecture
 

Većina građana zgradu i dan-danas kolokvijalno zove jednostavno ‘Burza’.

Nekadašnja zgrada Zagrebačke burze, danas Hrvatska narodna banka, jedno je od najreprezentativnijih zdanja u gradu. Često se naziva ključnim ostvarenjem svog projektanta, arhitekta Viktora Kovačića (1874. —1924.), rodonačelnika moderne arhitekture u Hrvatskoj. Zgrada burze / HNB-a smještena je na samom ‘ulazu’ u ‘zonu Martićeva’ iz smjera strogog centra grada, točno na sjecištu početaka Ulica fra Grge Martića i dr. Franje Račkog. Većina građana zgradu i dan-danas kolokvijalno zove jednostavno ‘Burza’, a njezin se trg nekoć također zvao Trg burze, sve dok nije preimenovan u Trg hrvatskih velikana, nakon što je dotadašnjem takvom trgu početkom dvijetisućitih vraćeno staro ime Trg žrtava fašizma (trg koji okružuje Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika, popularnu ‘Džamiju’).

Sve te promjene pripovijedaju zanimljivu priču o ideološkom viđenju grada sada i nekada, no kako god se zvao, rečeni trg nije nimalo izgubio na impresivnosti svoje prisutnosti na urbanističkoj slici Zagreba, ponajviše zahvaljujući monumentalnom pročelju same Burze i njezine obližnje sivosmeđe blizanke. Trg su u međuvremenu zaposjele terase novootvorenih kafića, a je li mu to zaista vratilo prijašnju živost, ostaje za vidjeti.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.