Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Oris Kuća arhitekture

SLJEDEĆA LOKACIJA

Vitićev neboder

 

Dom HDLU

Marker ikona
Museum/gallery
 

Zagrebački Dom HDLU, popularna Džamija, jedno je od središta likovne umjetnosti u gradu.

Eksterijer Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika s lijepom fontanom, livadom i velikom pješačkom zonom je omiljeno okupljalište svih slojeva građana, od šetača pasa, preko skejtera i biciklista do srednjoškolaca koji za toplih dana ovdje često započinju svoj noćni život. U interijeru se nalaze tri galerije — Bačva, Prsten i Galerija Proširenih medija, u kojima se odvija živa izlagačka djelatnost. Dakako, tu su i upravne odaje HDLU-a, te javna predavaonica. Iz anala pop-kulture vrijedi izdvojiti da je u šumici pred zgradom snimljena fotografija za omot Filigranskih pločnika, kultnog albuma grupe Azra. Lokalcima se katkad i dan-danas učini da vide frontmena Đonija Štulića kako stoji ispod obližnjeg drveta. Svi stanovnici Zagreba zgradu kolokvijalno zovu Džamijom jer je od 1941. do 1944. služila upravo toj svrsi, za vrijeme kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Premda je taj period trajao svega tri godine, u narodu je ostao upamćen zauvijek zbog tri ogromna minareta koji su tada nadvisivali građevinu projektanta Ivana Meštrovića, velikog hrvatskog kipara.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.