Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Superstudio

SLJEDEĆA LOKACIJA

Booksa

 

Galerija Miroslav Kraljević

Marker ikona
Museum/gallery
 

U Galeriji Miroslav Kraljević njeguju se umjetničke i intelektualne prakse koje kritički propituju sadašnjost, osobito odnose politike i estetike.

Premda adresom pripada Šubićevoj ulici, u Galeriju Miroslav Kraljević ulazi se iz Martićeve, a locirana je u suterenu zgrade tvrtke INA-Naftaplin. Štoviše, GMK je osnovana 1986. upravo u okrilju Udruge građana KUD-a INA, s izvornom namjenom da predstavlja radove umjetnika-amatera, radnika tvrtke, ali i etabliranih jugoslavenskih stvaraoca. Tada se koncept programa temeljio na ideji da radnici trebaju sudjelovati u stvaranju kulture, a ne samo konzumirati ju. U međuvremenu se GMK usmjerila na različite vidove suvremene umjetnosti. Pored samog izložbenog programa, kustoski tim galerije sa suradnicima organizira i rezidancijalni program za umjetnike iz inozemstva, raznovrsne radionice i predavanja, natječaj za produkciju novih umjetničkih radova, a tu je i izdavački program te brojni manji online projekti.

Dugogodišnji voditelj GMK bio je povjesničar umjetnosti i kustos Branko Franceschi, u čije je vrijeme galerija postala jedan od najvažnijih izložbenih prostora u Hrvatskoj i stekla relevantan međunarodni ugled. Naslijedila ga je 2004. kolegica Antonia Majača, zajedno s novim stručnim savjetom galerije, da bi 2012. dužnost voditeljice preuzela Ana Kovačić, u suradnji s kustosicama Sanjom Sekelj i Leom Vene. Prema vlastitim riječima, kustoski tim zanimaju “umjetničke i intelektualne prakse koje analitički i kritički propituju sadašnjost, osobito odnose politike i estetike”.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.