Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Vitićev neboder

SLJEDEĆA LOKACIJA

Kuća Wellisch

 

Iblerov ili Drveni neboder

Marker ikona
Architecture
 

‘Drveni neboder’ ističe se među ostalim zgradama u kvartu svojom slikovitošću i svježinom.

Jedan od najstarijih nebodera u Zagrebu, ova stambeno-poslovna zgrada sastavljena je od temeljne dvokatnice i tornja visokog osam katova, a građena je od 1956. do 1958. godine prema projektu proslavljenog arhitekta Drage Iblera, na trgu koji danas nosi njegovo ime. Poput podjednako slavnog ‘Vitićevog nebodera’ u Laginjinoj ulici, i pročelje ‘Drvenog nebodera’ krase brojni elementi po kojima je dobio nadimak, prvenstveno ograde balkona i drvena fasada središnje osi stubišta. Zgrada je izvorno bila namijenjena tvrtki Autocentar i njezinim radnicima, što ističe nekadašnju važnost autoindustrije u zagrebačkoj privredi i njezinu povezanost s ovom četvrti, dok danas ‘Drveni neboder’ osim svojih stanara udomljuje više ustanova različitog profila, npr. popularni maloprodajni dućan s jeftinom odjećom i kućnim potrepštinama u samom prizemlju.

Zahvaljujući svojoj iznimnoj arhitektonskoj vrijednosti, neboder je od 2004. na popisu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske, no njegova je sveobuhvatna obnova započela tek desetak godina poslije i trenutno je pri kraju. U novom/starom ruhu, u potpunosti u skladu s njegovim originalnim izgledom, ‘Drveni neboder’ se ističe među ostalim zgradama u kvartu svojom neospornom slikovitošću i neprolaznom inventivnošću i svježinom.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.