Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Hrvatski liječnički dom

SLJEDEĆA LOKACIJA

Zgrada Slavenske banke

 

Interijer knjižare Znanje

Marker ikona
Architecture
 

U središnjem dijelu ulice Kralja Zvonimira, na rubnom dijelu kvarta, u prizemlju Zgrade Gospodarske sloge iz 1939., godinama se nalazila knjižara Znanje sa sofisticiranim modernističkim interijerom.

Danas je ondje dječji odjel obližnje knjižnice Medveščak, no izvorni interijer je očuvan. Sama zgrada podignuta je prema projektu arhitekta M. Kauzlarića, dok je lokal u prizemlju pregrađen i preuređen 1957. za potrebe Nakladnog knjižarskog poduzeća ‘Seljačka sloba’, u skladu s projektom Z. Marohnić.

U lokalu su izvedeni mozaik teraco pod i valoviti međuplafon, dok je knjižara opremljena minimalističkim drvenim pultovima i policama za knjige. Dio sjeveroistočnog zida zauzima freska Povijest papira i tiskarstva akademskog slikara Mladena Veže. Izvrsna očuvanost knjižare današnjim generacijama pruža jedinstveni uvid u cjelovit, autentičan i vrijedan interijer karakterističan za arhitekturu i dizajn pedesetih godina 20. stoljeća.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.