Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Design Apartments Svimi

SLJEDEĆA LOKACIJA

Owl atelje i galerija

 

Kinoklub Zagreb

Marker ikona
Cafe Office
 

Kinoklub Zagreb je udruga osnovana davne 1928. godine, što ga čini najstarijim amaterskim kinoklubom u jugoistočnoj Europi.

Nekoć je Kinoklub bio sekcija Foto kluba Zagreb, dok danas djeluje kao samostalna udruga. Prostori KKZ-a — projekcijska dvorana, tajništvo, montažna soba i spremište za snimateljsku opremu — nalaze se u prizemlju impozantne zgrade s kupolom na Trgu žrtava fašizma, sjedištu Zagrebačke zajednice tehničke kulture. U podrumu zgrade postoji šarmantni kafić, koji posluje neovisno od udruge. Jedno je od omiljenih okupljališta srednjoškolaca, polaznika gimnazija u Križanićevoj ulici.

Povijest KKZ-a bogata je i značajna — dovoljno je spomenuti da su u njegovom okrilju svoj stvaralački put započeli neki od začetnika i prvaka hrvatskog i jugoslavenskog, pa i europskog eksperimentalnog i avangardnog filma: Maksimilijan Paspa, Tom Gotovac, Vladimir Petek, Mihovil Pansini i drugi. Današnjim, vrlo raznovrsnim programom KKZ-a rukovodi sedam odsjeka: produkcija, radionice, projekcije, distribucija, međunarodna suradnja, propaganda i tehnika.

Na tjednoj bazi, program KKZ-a svim zainteresiranima potpuno besplatno nudi po nekoliko filmskih projekcija, malih tribina i diskusija, a na mjesečnoj i godišnjoj bazi niz specifičnih filmskih radionica, poput scenarija, kratkog i dokumentarnog filma, filmske kritike, animacije… Jednom godišnje održava se Gledalište KKZ-a, na kojem se prikazuju svi filmovi snimljeni u okrilju kluba te godine. Da bi se postalo članom KKZ-a potrebno je završiti uvodnu Filmsku školu, nakon čega se može sasvim slobodno sudjelovati u svim sadržajima unutar udruge. Kinoklub Zagreb je najproduktivnija domaća produkcijska kuća i jedno od najživljih kulturnih žarišta svoga grada.

 

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.