Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Pogon Mislavova

SLJEDEĆA LOKACIJA

Mikrofon

 

Knjižnica Medveščak

Marker ikona
Literature
 

Knjižnica Medveščak, ogranak Knjižnica grada Zagreba u našem kvartu, obuhvaća tri Odjela — za odrasle, djecu i mladež (potonji je poznat i kao ‘Idi pa vidi’). Pored knjižničnih djelatnosti, u izlozima knjižnice postavljaju se i razne izložbe, a u prostoru Odjela za djecu i mladež održavaju se i radionice.

Odjel za odrasle nudi usluge odraslima, srednjoškolcima i umirovljenicima, posebno onima s područja Donjeg grada. Već na ulazu korisnike i posjetioce čeka stručno osoblje, informatori i pomoćni knjižničari. Knjižnica raspolaže s dva kompjutera za pristup digitalnom katalogu, a odabrane knjige korisnici zadužuju i vraćaju na pultu pomoćnih knjižničara, gdje se može i upisati u KGZ, kao i obnoviti članstvo.

Pristup jednom dijelu fonda knjižnice je slobodan i na raspolaganju korisnicima te obuhvaća noviju hrvatsku i inozemnu beletristiku, dok se ostala djela (raspoređena prema disciplinama i granama znanosti) djelomično nalaze u spremištu (starija od 2003.), a novije u slobodnom pristupu. Također, članovima KGZ dostupan je besplatan pristup internetu u trajanju od pola sata, uz opciju nadoplate 2.5 kn za još pola sata. K tome, izlozi knjižnice najčešće su tematski uređeni na način malih edukativnih izložbi.

Odjel za mladež ‘Idi pa vidi’ od početka 2014. nalazi se na adresi Zvonimirova 17, a smješten je u povijesno važnoj zgradi Gospodarske sloge, gdje je do 2011. postojala knjižara Znanje ‘August Šenoa’. Zgrada je među zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima Grada Zagreba. ‘Idi pa vidi’ namijenjen je druženju, čitanju, pisanju školskih radova, posuđivanju lektire i ostalih izdanja za tinejdžere te surfanju internetom i još mnogočemu, ali samo za članove između 13 i 20 godina.

Vidimo se u Knjižnici Medveščak!

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.