Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Mali Vatikan

SLJEDEĆA LOKACIJA

Hrvatska narodna banka

 

Stara vojna bolnica

Marker ikona
Architecture
 

U posljednjih par godina u Staroj vojnoj bolnici održalo se nekoliko značajnih kulturnih događanja.

Na samom rubu četvrti, točno na križanju Bauerove i Vlaške ulice, smjestila se jedna od najintrigantnijih građevina u Zagrebu, danas poznata samo kao ‘Stara vojna bolnica’, čiji je postanak obavijen velom prošlosti. Prve zgrade nekadašnjeg austrougarskog vojno-liječničkog kompleksa izgrađene su prema projektu arhitekta Antona Steidla još 1833., da bi 1862. bilo okončano proširenje primarno za potrebe bolnice. Poveća bolnička zgrada nalazi se u dvorištu cijelog kompleksa, dok na Vlašku ulicu gledaju bivši vojni garnizoni, kasnije prenamijenjeni u sobe za osoblje i bolesnike, koji danas zjape prazni. U prizemlju gotovo napuštenog kompleksa nalaze se prostorije udruge ratnih veterana i atelier jednog kipara, dok ostatak često služi snimanju serija i filmova.

U posljednjih par godina u Staroj vojnoj bolnici održalo se nekoliko značajnih kulturnih događanja, poput Muzeja ulične umjetnosti 2013., kada su ulični umjetnici oslikali čitav interijer dvorišne zgrade, te dva izdanja Dana D, međunarodnog festivala dizajna, 2014. i 2015. godine. Dan D ispunio je cijelo dvorište i sav prostor uličnih zgrada raznovrsnim kreativnim sadržajem, te pokazao kako bi bolja budućnost Vlaške 87 mogla izgledati. Crtica za povijest: dok je bolnica još bila vojni garnizon, u njemu je 1840./’41. boravio Sándor Petófi, veliki mađarski pjesnik i revolucionar, prije nego što će otići u Peštu da nahuška narod na pubunu protiv Habsburške Monarhije.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.