Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Kuća Wellisch

SLJEDEĆA LOKACIJA

Stara vojna bolnica

 

Mali Vatikan

Marker ikona
Architecture
 

Nekoć u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, Mali Vatikan je danas monumentalni grozd građanskih stanova.

Praktički u središtu ‘zone Martićeva’ nalazi se građevina toliko velika i razvedena da pridošlice na prvi pogled često nisu ni svjesne kako se radi o jednom jedinom bloku. Popularno znan kao ‘Mali Vatikan’, ovaj trokatni stambeno-trgovački kompleks s mezaninom između Vlaške, Martićeve, Bauerove i Ratkajevog prolaza je najveća građevina realizirana u međuratnom Zagrebu. Nekoć u potpunosti u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, Mali Vatikan je danas monumentalni grozd građanskih stanova, s različitim sadržajima u prizemnim etažama, od trgovačkih i ugostiteljskih, poput popularnog café bara Divas, pa do kulturnih, kao što je npr. novootvorena Galerija 3.14. Mali Vatikan građen je postupno od 1926. do 1930. prema projektu arhitekta Huga Ehrlicha, te i dan-danas impresionira prolaznike svojom impozantnom pojavom. Posebno je zanimljiva izdvojena vrtna, ‘biskupska’ kućica u Vlaškoj ulici, koja je posljednjih dvadesetak godina mijenjala funkcije od dječjeg vrtića do još jedne galerije suvremene umjetnosti. Vrijedi istaknuti i da su Hugo Ehrlich i kolega mu Viktor Kovačić imali zajednički arhitektonski biro od 1910. do 1915., čime su presudno utjecali na afirmaciju moderne arhitekture u Hrvatskoj.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.