Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Bagdad

SLJEDEĆA LOKACIJA

Noel

 

Maldoror

Marker ikona
Shop
 

Zvučna riječ Maldoror može značiti svašta — glavno lice poeme Comtea de Lautreamonta, ne-mjesto “živih” ploča grupa Nurse With Wound i Current 93, ali i dućan u Lopašićevoj ulici čiji asortiman namiruje potrebe rockera, metalaca, darkera i sličnih urbanih plemena. No, njegova su vrata otvorena svima!

Zanimljivosti radi, ističemo da porijeklo neobičnog naziva dućana seže sve do 1868./69. godine, kad je mladi Isidore-Lucien Ducasse, francuski pisac urugvajskih korijena, pod pseudonimom Comte de Lautreamont objavio prozni spjev Maldoror (Les Chants de Maldoror), vrhunsko romantično literarno djelo koje je kasnije izvornim nadrealistima 20-ih godina poslužilo kao jedan od ključnih izvora inspiracije. Prijemčivo, ali i egzotično ime glavnog lika spjeva (autorovog alter-ega) stalo se provlačiti kroz popularnu kulturu 20. i 21. stoljeća, pa se tako udomaćilo i na britanskoj industrial i neofolk glazbenoj sceni, čije su reprezentativne grupe poput Current 93 i Nurse With Wound obje objavile albume Live at Bar Maldoror.

Muzičkim putanjama ovo je nazivlje vjerojatno došlo i do Zagreba, koji ima dugu tradiciju slušanja i stvaranja mračnije rock glazbe — dark, gothic ili industrial, svejedno. Maldoror je dućan u kojem mnogo toga mogu pronaći svi ljubitelji takvog zvuka i kulture: ploče i CD-e, majice, zastave, nakit i modni asesoar, figurice i druge sitnice, ali i slučajni prolaznici koje će vjerojatno oduševiti solidna ponuda CD-a domaće pop i rock glazbe 80-ih i 90-ih, među kojima se mogu naći pravi rariteti. Trgovina predstavlja endem lokalne maloprodaje, jer dok je nekoć u gradu bilo nekoliko mjesta sličnog profila, danas “frikovi” i svi koji se tako osjećaju redovito svraćaju uglavnom u Maldoror. Kao kuriozitet spomenimo da je neofolk grupa Death in June u Maldororu 2011. održala mali koncert za najvjerniju publiku.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.