Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Deseto selo

SLJEDEĆA LOKACIJA

Knjižnica Medveščak

 

Pogon Mislavova

Marker ikona
Office
 

Pogon Mislavova jedan je od dva prostora Pogona — Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (drugi se nalazi na trnjanskom dijelu savskog nasipa, u većem dijelu nekadašnje tvornice Jedinstvo, dok je u manjem smješten klub Močvara).

Pogon je posvećen produkciji, prezentaciji i afirmaciji nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi u ulozi kvalitetnog i pouzdanog servisa, kao i aktivnom sudjelovanju mladih u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu. Osnivači Pogona su Savez Udruga Operacija Grad i Grad Zagreb, koji su ga utemeljili 2008. prema tada novom modelu javno-civilnog partnerstva.

Između ostalog, Pogon se bavi međunarodnom kulturnom suradnjom na više nivoa — provodeći programe razmjene umjetnika i rezidencijalnih boravaka u suradnji s prestižnim europskim ustanovama, Akademie Schloss Solitude (Stuttgart) i Kunst Kraft Werk (Leipzig). Pogon je jedan od inicijatora internacionalnog projekta Corners, koji okuplja umjetnike i istraživače iz regija s rubova Europe te im omogućuje produkciju multidisciplinarnih umjetničkih projekata. Budući da upravlja prostorom tvornice Jedinstvo, Pogon je i pridružena članica Trans Europe Halles mreže.

Pogonov prostor u Mislavovoj s konferencijskom dvoranom, sveukupne površine 120 m2, služi kao mjesto za radionice, predavanja, projekcije filmova, prezentacije, probe, okrugle stolove i sastanke različitih udruga i inicijativa, što je u skladu s Pogonovom politikom izgradnje publike i angažmana zajednice na osmišljavanju i stvaranju suvremene, progresivne kulture. Radnicama i radnicima u kulturi omogućeno je da besplatno koriste Pogonove prostore te se u njima godišnje organizira više od 200 različitih javnih događanja iz svih područja kulture i umjetnosti, kao i preko 150 radionica i seminara. Sve to čini Pogon neizostavnim mjestom u svakodnevnom životu Zagreba.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.