Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Blok Badel-Gorica

SLJEDEĆA LOKACIJA

Hrvatski liječnički dom

 

Crkva sv. Petra

Marker ikona
Architecture
 

Nenametljiva crkva privlačne vanjštine, posvećena sv. Petru, simbolički raspolavlja Vlašku ulicu.

Sve do njezinog kućnog broja traje zapadni dio ulice, dok otad pa nadalje počinjemo računati istočni dio, odnosno kvart koji kolokvijalno shvaćamo kao okolnicu Kvaternikovog trga, važno gradsko prometno čvorište. Župna crkva sv. Petra izgrađena je oko 1770. zahvaljujući biskupu Franji Thauziju, na istom mjestu kao i starija župna crkva. Današnji toranj podignut je tek 1856./57. prema projektu Mihaela Strohmayera, dok su 1930. prema projektu Aloisa Bastla dodane dvije bočne kapele s polukružnim apsidama te novi župni dvor, a izgrađeno je i novo svetište.

Dugotrajna gradnja i raznorodnost utjecaja ovom su kompleksu osigurali originalnost, kao i stilsku te projektantsku raznolikost.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.