Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Cantina Cucina Fina

SLJEDEĆA LOKACIJA

Zgrada Hrvatske poljodjelske banke

 

Biskupski majur

Marker ikona
Architecture
 

Nekadašnji biskupski majur na križanju Vlaške i Vončinine ulice bio je sjedište zemaljskog blaga Maksimilijana Vrhovca, zaslužnog za širenje i uređenje Zagreba krajem 18. st.

Biskupski majur je još jedna klasična zagrebačka građevina za čije je podizanje zaslužan Maksimilijan Vrhovec, lokalni biskup na prijelazu s 18. u 19. st. Prilično velika zgrada za ono vrijeme je nešto stariji parnjak biskupove vrtne kuće u neposrednoj blizini, a majur je služio kao sjedište njegovog zemaljskog gospodarstva. Danas se u zgradi nalaze dječji vrtić i privatni stanovi. Kao i vrtna kuća, majur je jednokatnica, ali mnogo duža, s karakterističnim pročeljem organiziranim u šesnaest osi i kvadrima rustike plitko usječenima u žbuku na katu. Tek između dva svjetska rata oformljen je ugao s pogledom na Vončininu ulicu, s lože i kroz široke prozore.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.