Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Dom HDLU

SLJEDEĆA LOKACIJA

Iblerov ili Drveni neboder

 

Vitićev neboder

Marker ikona
Architecture
 

Usprkos dotrajalosti, ‘Vitićev neboder’ je vrlo poželjna stambena lokacija.

Popularni stambeni blok nekadašnje narodne banke u Laginjinoj ulici 7-9, poznatiji kao ‘Vitićev neboder’, jedan je od najznačajnijih primjera moderne arhitekture u Zagrebu. Nadimak kojim ju svi građani, pa i posjetitelji oslovljavaju, zgrada je dobila prema svom projektantu, šibenskom arhitektu Ivanu Vitiću. Vrlo je uočljiva zbog karakterističnih drvenih grilja, koje u razigranom rasteru prekrivaju pročelje. Fasadu upotpunjuje još prepoznatljivih elemenata — žute, plave, crvene i zelene plohe. Građen od 1958. do 1962., kompleks osim samog nebodera zapravo obuhvaća i dvije manje zgrade, trokatnicu i četverokatnicu, te dvorište i mali dječji park.

‘Vitićev neboder’ vrlo je poželjna stambena lokacija, kako zbog svog ikoničkog statusa u hrvatskoj arhitekturi, tako i zbog zaista izvrsno projektiranog interijera, čija je fleksibilnost omogućila stanarima da svoje stanove (pre)urede uvelike po vlastitom nahođenju. Među njima su mnogi protagonisti lokalne kreativne i kulturne scene: dizajnerica Lana Cavar, braća Nenad i Damir Fabijanić, arhitekt i fotograf, arhitekti Tatjana i Saša Begović (3LHD), novinar i glazbenik Ante Perković… Uspoređivan s Le Corbusierovom ‘Kućom zajedničkog stanovanja’ u Marseillesu, ‘Vitićev neboder’ s pravom je jedna od građevina koje su odredile identitet ‘zone Martićeva’, pa i cijelog šireg centra Zagreba.

SaveSave

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.