Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Iblerov ili Drveni neboder

SLJEDEĆA LOKACIJA

Mali Vatikan

 

Kuća Wellisch

Marker ikona
Architecture
 

Drago Ibler je u ‘zoni Martićeva’ projektirao i stambeno-poslovnu Kuću Wellisch.

Drago Ibler (1894. —1964.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća i najvažnijih predstavnika modernizma u domaćoj arhitekturi. Vrhunac njegove aktivnosti obuhvaća razdoblje između dva svjetska rata, kada je bio profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te vrlo prisutan na javnim natječajima i s različitim realizacijama. U ‘zoni Martićeva’, osim ‘Drvenog nebodera’, svog možda najslavnijeg ostvarenja, Ibler potpisuje i projekt stambeno-poslovne Kuće Wellisch, koja podrazumijeva sklop dvije ugrađene kuće, šesterokatnice u Martićevoj 13 i peterokatnice u Vlaškoj 60. Kuću Wellisch Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode opisuje kao “antologijsko djelo moderne hrvatske međuratne arhitekture koje predstavlja programatsko ostvarenje avangardnog oslobođenog stanovanja, zamišljeno kao jedinična mjera standardizirane urbane gradnje u nizu”. Kuća je izgrađena godine 1930./’31. te je odmah postala prepoznatljiva točka u svojoj četvrti i ostatku vizure zagrebačkog Donjeg grada.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.