Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

JONATHAN BOUSFIELD: Živjeti oronulu modernost

SLJEDEĆI POST

SILVIJE NOVAK: Grad ne čine zgrade

 

ANA UGARKOVIĆ: Mali bar živi svoj vlastiti život

 

“Oduševljena sam što imamo fenomenalne goste koji vole ovaj prostor i razumiju naš malo opušteniji pristup vođenju restorana. Privlačimo ljude kojima je bitnija kvaliteta naše hrane i namirnica koje koristimo od skupocjenog porculana i srebrnog bešteka — dolaze se uglavnom družiti.”

Mali bar, ugostiteljski hit osnivačice i gastronomske voditeljice Ane Ugarković, sve od otvaranja 2012. godine jedno je od najpopularnijih “mjesta za pojesti” u Zagrebu, kako među građanima, tako i mnogobrojnim turistima. Bar je to kao stvoren za ugodan ručak i okrepljujuću večeru, čiji suptilni minimalistički interijer skreće fokus na ono što je u takvom ugostiteljskom objektu najvažnije: na hranu i piće. Inspiriran tradicionalnim baskijskim zalogajnicama, Mali bar je bistro čiji se zanimljivi jelovnik temelji na ideji međusobnog dijeljenja hrane i kušanja “konkretnog” jela malim, ukusnim zalogajima uz koje teku vino i veselo druženje. Neprijeporno je ugodno provesti par sati u njegovom ugodnom ambijentu. Stoga smo nakratko posjetili Anu i zamolili ju da nam otkrije nekoliko malih tajni svoje majstorske kuhinje, ali ispriča i svemu što se zbiva uokolo nje.

Ana Ugarković 02

Ana Ugarković: Sve skupa oko Malog bara dogodilo se na neki način slučajno, a opet i nije. Moj prijatelj primijetio je ovu vežu u Vlaškoj 63 i shvatio da ima veliki potencijal. Kad je kupio je objekt u gornjem dijelu dvorišta, ponudio nam je dio u najam za današnji Mali Bar. S obzirom da je on ugostitelj s iskustvom, imala sam povjerenja u njegovu procjenu, iako je dvorište u početku izgledalo prilično zapušteno. Tamo gdje se sada nalazi Hostel 63 prije je stajala stara, ruševna zgrada a nekoć je tu bilo i različitih radionica; za uramljivanje slika, avio modelarstvo itd. Nažalost, većina obrta koji su postojali u ovom dijelu Vlaške, najviše malih butika i krojačnica, više nema. Možemo žaliti za tim, ali ja uživam gledati kako se posljednjih godina ovaj kvart potpuno preobrazio; otvoreno je dosta novih i zanimljivih restorana, kafića, slastičarnica, vinoteka, dizajnerskih dućana… A opet mi se čini da je zadržao duh kvarta.

No, u doba kad je prijatelj preuzeo prostor Karijole naše dvorište bilo je gotovo smetlište. Nevjerojatno je kako se u samo četiri godine uspjelo preobraziti, jer jedna stvar vukla je drugu. Kad smo mi došli, u našem je dvorištu postojao samo Sex shop. Nakon što su se uredili prostor Malog Bara i pizzerie Karijole, vlasnik Hostela 63 prepoznao je priliku, tako da sad u dvorištu imamo lijepi dizajn hostel. Nakon toga se otvorila vinoteka Vintesa i nadam se da tu nije kraj, jer ima još prostora za komplementarne biznise.

Ana Ugarković

Premda Ana Ugarković do prije nekoliko godina nije živjela u kvartu, bio joj je blizak zahvaljujući obiteljskoj povijesti. U Vlaškoj joj je rođena mama, a sestra isto danas živi u toj ulici. Kad se sve poklopilo, dolazak ovdje bio je logičan izbor.

Ana Ugarković: Rođena sam u Sisku, a u Zagreb sam došla tek krajem devedesetih jer sam studirala u inozemstvu. Živjela sam deset godina na Črnomercu prije nego što sam došla u Vlašku. Mom partneru Igoru i meni blizak je život u ovom dvorištu jer nismo direktno na cesti, niti imamo osjećaj da živimo u samom centru grada, već smo u svom malom, pomalo izoliranom mikrosvijetu. Osim nabave namirnica za restoran, zaista se događa da sam po cijele dane ovdje.

Ana Ugarković 04

Dvorišni prostor vjerojatno je donekle utjecao i na koncepciju samog restorana. Igor i ja skupa smo u ovom poslu — u početku smo htjeli otvoriti kafić s malim zalogajima uz piće, onako, ništa ozbiljno. No, nakon nekog vremena Mali bar zaživio je svojim vlastitim životom, malo reakcije ljudi, malo naše vlastite želje… Sada smo više na liniji bistroa, nije ovo samo kafić s hranom, može se i štošta konkretno pojesti. To nam je zapravo jako drago! Dapače, privlačimo ljude kojima je bitnija kvaliteta naše hrane i namirnica koje koristimo od skupocjenog porculana i srebrnog bešteka — dolaze se uglavnom družiti.

Ana Ugarković 05

Maštoviti jelovnik Malog bara odražava ležernu ozbiljnost Aninog pristupa svakodnevnoj kuhinji. Sve se temelji na sezonskoj izmjeni jela i namirnica.

Ana Ugarković: Svaki dan odlazim na Dolac, a izbor je fenomenalan u ovo doba godine. Ujutro naš kuharski tim ima “brainstorming” — ja im prenosim informacije s “terena” — što je na tržnici najbolje i najsvježije i tako prilagođavamo naše ideje i ono što nam se jede sa sezonom. Na primjer, proteklih mjesec dana artičoke su bile vrlo popularne, jer im je sezona vrlo kratka. Poznati smo po različitim domaćim paštama koje naši gosti jako vole a naša pašteta od gusjih i pilećih jetrica je već postala klasik. Mislim da bi se dogodila revolucija da ju skinemo s jelovnika! Ohrabrujemo naše goste da u društvu naruče više različitih jela koja mogu među sobom dijeliti i na taj način probati više stvari. To je zapravo bila izvorna ideja Malog bara – meziti finu hranu u dobrom društvu.

Ana Ugarković 06

Što se interijera tiče, znala sam točno kakvu bih atmosferu želim, a ograničeni budžet potaknuo nas je na kreativnost. Bilo nam je bitno prenijeti ono što je nama ugodno, jer ako se tako osjećamo mi koji tu radimo, to gosti prepoznaju. Također, mnogi gosti su naši susjedi. Oni u kvartu rade ili žive — samo kad odem po novine sretnem ih više puta i onda dođu jesti u Mali Bar. Naš veliki Zagreb tako se smanjuje na svakodnevnom nivou, barem za mene.

 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.