Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

VANJA BLUMENŠAJN: Ovdje nismo usamljeni u drugačijem pogledu na svijet

SLJEDEĆI POST

MARIN MIKELIĆ I TOMISLAV VREŠ: Raznolikost je ključna za živost kvarta

 

ANDRIJA RUSAN I DIVNA ANTIČEVIĆ: Oris Kuća arhitekture uspijeva biti privlačna svim generacijama

 

“Želimo da program Oris Kuće arhitekture bude kolaž raznorodnih sadržaja, ali na kvalitetan način. Rekli bismo da smo se malo-pomalo probili.”

U tek nešto više od godinu dana, Oris Kuća arhitekture u Ulici kralja Držislava postala je jedna od nezaobilaznih točaka kvarta. To je polivalentni prostor koji objedinjuje redakciju Orisa, vodećeg regionalnog arhitektonskog časopisa, knjižnicu i čitaonicu, galeriju i multifunkcionalnu dvoranu. Program Kuće obuhvaća izložbe, gostovanja i predavanja eminentnih domaćih i stranih arhitekata i arhitektica, konferencije, radionice, različite simpozije i još mnogo toga. Svi članovi Kuće slobodni su koristiti knjižnicu i čitaonicu tijekom radnog vremena. Ovdje su dosad gostovala cijenjena imena poput Mathiasa Klotza, Francisca Manganda, Aleša Vodopivca, Vedrana Mimice, Ivice Plaveca, Kohkija Hiranume, Jeana Francoisa Porcheza, Mate Marasa, Andrésa Cánovasa, Smiljana Radića i drugih. Odlučili smo porazgovarati s Andrijom Rusanom, jednim od osnivača Kuće, i Divnom Antičević, voditeljicom programa, da bismo saznali kako je sve počelo.

Oris 02

Andrija Rusan renomirani je arhitekt srednje generacije, dvostruki laureat Nagrade Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata, dobitnik Nagrade Drago Galić za najbolju stambenu arhitekturu i drugih. Između ostalog, bio je i kustos hrvatskog nastupa na 10. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2006. Kao osnivač i glavni urednik Orisa od 1998. godine, aktivni je sudionik međunarodnih kritičkih i teorijskih tokova u arhitekturi, što je popraćeno i nizom predavanja, a osnivanjem Oris Kuće arhitekture 2015. dobilo je logičnu i potrebnu ekstenziju.

Oris 03

Divna Antičević, rođena u Dubrovniku 1988., diplomirala je na Arhitektonskom fakultet u Zagrebu 2012. U Orisu radi i piše o arhitekturi od 2013., a od 2015. je voditeljica programa Oris Kuće arhitekture te se bavi organizacijom i postavom izložbi.

Andrija Rusan: Oris Kuća arhitekture udruga je osnovana kako bismo mogli provoditi program koji smo zacrtali. Sve skupa krenulo je sa časopisom Oris prije skoro osamnaest godina. Uskoro ćemo proslaviti tu obljetnicu, kao i jubilarni, stoti broj. Prije malo više od godinu dana otvorena je Kuća arhitekture, a pored objavljivanja časopisa i “kućnog” programa, organiziramo i vanjska događanja, među kojima prednjače Dani Orisa, strukovna manifestacija s dugogodišnjom tradicijom, koja se održava svake jeseni u listopadu u KD Vatroslav Lisinski, ali i drugim mjestima u Hrvatskoj. Dani Orisa svojedobno su bili održani i u dalekoj Ankari. Kućna galerija, tj. cijeli naš polifunkcionalni prostor proradio je u siječnju 2015.

Divna Antičević: Nit vodilja programa Oris Kuće arhitekture je predstavljanje sveukupnosti kreativnih i kulturnih aktivnosti, ne samo arhitektonskih, već i fotografskih, dizajnerskih, književnih, glazbenih… Pri kreiranju programa vodili smo se mišlju da ne bude samo raznovrstan, u smislu zastupljenosti različitih sadržaja, nego i inkluzivan. Ovdje se održavaju predavanja poznatih, etabliranih arhitekata i arhitektica, ali sudjeluju i mladi koji još uvijek nisu afirmirani u području struke, no promišljaju ju na svoj način. Program je k tome prilično intenzivan, kako bi mjesto što više zaživjelo i privuklo veliku, heterogenu skupinu ljudi.

Oris 04

Također, kontinuirano i puno surađujemo s arhitektonskim i drugim fakultetima te studentima općenito. Mnogi studenti i studentice volontiraju u Kući arhitekture, a neki ovdje dolaze i raditi, budući da smo predvidjeli mali prostor za coworking. Prošle godine održana je izložba radova studenata Krajobrazne arhitekture pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu, ovdje su izlagali i studenti/ce Likovne akademije, itd. Želimo da program bude kolaž raznorodnih sadržaja, ali na kvalitetan način. Rekla bih da smo se malo-pomalo probili. Jedan od faktora posjećenosti sigurno je i taj što časopis Oris i Dani Orisa postoje već dugi niz godina, te otuda vučemo povjerenje one prve, stručne publike koja se u međuvremenu proširila. Stalno dolaze novi ljudi. Mislim da uspijevamo biti privlačni svim generacijama.

Andrija Rusan: Htio bih istaknuti da nam je osobito drago upravo to što u programu sudjeluju studenti/ce raznih fakulteta, poput Filozofskog (povijest umjetnosti), Agronomije (krajobrazna arhitektura), Tekstilno-tehnološkog… Već nekoliko puta održali smo i izuzetno dobro posjećene nedjeljne koncerte Zagrebačkog ansambla flauti. Ponekad se šalimo da bismo se trebali preimenovati u Dom kulture umjesto Kuća arhitekture. Prostor nam je dodijeljen put, em gradskog javnog natječaja i otpočetka nam se činio dobrim, mada puno većim nego što je potrebno. Danas nam se pak čini da bi mogao biti još veći, pogotovo što se izložbi tiče!

Poslije se pokazalo, što ranije nismo znali, da smo u blizini raznih zgodnih sadržaja, prostora koji se nadovezuju na atmosferu u ovoj četvrti, vezanu uz dizajn, umjetnost, arhitekturu i kreativnost u cijelosti. Mislim da je okupljanje takvih sadržaja ovdje donekle slučajno, no svi skupa smo osvijestili da se u susjedstvu događa nešto novo. Nadamo se da će projekt Design District Zagreb pripomoći da taj trend postane brend, a postupno i tradicija, čime bi kvart trebao dobiti na značaju, a njegov identitet na produbljivanju. Možda će za nekoliko godina ljudi govoriti: “Idemo tamo, jer je fantastično!”

 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.