Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

ZORA SALOPEK BALETIĆ: Riječ ‘susjed’ ovdje ima svoje pravo značenje

SLJEDEĆI POST

DRAŽEN DABIĆ: Četvrt oko nas predstavlja građanski dio Zagreba

 

BOJAN BALETIĆ: Kvart promovira održive životne stilove

 

“Treba riješiti još par točaka ključnih za kvart i Zagreb: prenamijeniti Staru vojnu bolnicu, izgraditi Badelov blok i osvježiti sadržaje u Importanne galeriji. Iako, već je sad ovo vrlo ugodno i mirno susjedstvo u središtu velikog grada.”

Ugledni arhitekt, znanstvenik i istraživač Bojan Baletić jedan je od rado viđenih stanovnika okolice Martićeve ulice, gdje zajedno sa suprugom Zorom Salopek Baletić (također arhitekticom), djecom i psom živi u izrazito ugodnom stanu u svježe obnovljenom Iblerovom neboderu. Savršena je to pozicija za osobu koju svakodnevne obveze redovito stavljaju u profesionalni odnos s problemima prostornog planiranja, urbanizma i stanovanja.

Bojan Baletić rođen je 1957. u Šibeniku. Diplomirao je 1981. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom osamdesetih bio je zaposlen na AF kao mlađi istraživač na znanstvenim projektima (1983.—’86. i 1987. —’91.), a godina 1986. i 1988. obavio je stručno usavršavanje na Odsjeku za arhitekturu i graditeljstvo Sveučilišta Strathclyde u Glasgowu. Doktorirao je 1995. na AF u Zagrebu s disertacijom “Informacijski kodovi mutantnih oblika i njihova uloga u koncipiranju i vrednovanju stana”. Godine 1996. izabran je za docenta na kolegiju Primjena računala u arhitekturi te na pri AF osniva Kompjuterski kabinet. Redovit je član Hrvatske akademije tehničkih znanosti od 1997. godine.

Baletić je autor više od šezdeset znanstvenih i stručnih radova, a sudjelovao je u pedesetak međunarodnih i domaćih simpozija. Također je autor petnaest arhitektonsko-urbanističkih natječaja i četrnaest projekata s osam realizacija. Godinama je obnašao različite odgovorne dužnosti u sveučilišnim tijelima i institucijama, a sa živim javnim radom nastavlja i danas. Za nas je pristao odgovoriti na par pitanja o svom kvartu iz vlastite stručne perspektive.

unspecified-3

Bojan Baletić: Odrastao sam u ovom kvartu. Moji roditelji još uvijek žive tu, iza Klinike za traumatologiju. Ovdje sam proveo svoje osnovnoškolske i srednjoškolske dane. Prije svega, kvart ima dobre predispozicije za život, stoga smo Zora i ja naša oba zajednička stana potražili upravo ovdje, i prvi i drugi, skrasivši se u Drvenom neboderu. Prije smo živjeli istočnije u Martićevoj, a kad smo se skupa tek uselili u kvart, namjerno smo htjeli biti u centru grada i nismo željeli ovisiti o autu. Čini se da je ovaj prostor bio predodređen za nas, te nam je u posljednje vrijeme drago što je naša odluka osnažena činjenicom da se trenutno mijenja profil susjedstva pokretanjem novih sadržaja, a renoviraju se i zgrade, poput našeg Iblerovog nebodera, čija je obnova gotovo završena. Neboder je unaprijeđen ne samo estetski, nego i energetski, sad ima puno bolju izolaciju i sl.
Upravo su Drveni ili Iblerov neboder, kao i Vitićev ili “šareni” neboder zaštitni znakovi četvrti na urbanističko-arhitektonskoj razini, nazvani po svojim arhitektima Dragi Ibleru i Ivanu Vitiću, a tu je i zgrada Burze arhitekta Viktora Kovačića (danas Hrvatska narodna banka). Na ugostiteljskom nivou neizbježni su Mali bar, Mak na konac, Mojo, Divas, Zlatna školjka i Blok bar, na komercijalnom grupacija telekoma na Iblerovom trgu i saloni suvremenog namještaja. Na političkoj razini središnje točke kvarta sjedišta su HDZ-a, Mosta i SDP-a. Na kulturnoj, to su Croatian Design Superstore, knjižnica Medveščak i Booksa.

unspecified-5

Martićeva bi trebala polako dovršiti svoju tranziciju od ulice s trgovinama automobilskih dijelova do ulice s trgovinama biciklima. Naravno, pored toga i sa simpatičnim kafićima, restoranima, galerijama i trgovinama zdravom hranom. Ukratko, kvart koji promovira održive životne stilove i kreativno poduzetništvo. To je već bilo prisutno, ali je mogućnost ovakvog razvoja sada znatno veća. Također, smanjuje se i prisutnost bankara u četvrti. K tome, treba riješiti još par točaka ključnih za kvart i grad — prenamijeniti Staru vojnu bolnicu, izgraditi Badelov blok i osvježiti sadržaje u Importanne galeriji. Iako, već sad je ovo vrlo ugodno i mirno susjedstvo u samom središtu velikog grada.

unspecified

 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.