Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

LUKA PETRINJAK: Martićeva je totalni socijalni miš-maš

SLJEDEĆI POST

NEVENA TUDOR PERKOVIĆ: Kultura ima sposobnost razvoja malih zajednica

 

LIDIA BOŠEVSKI: Intimni prostori čine stvaran život grada

 

“U dvorištu gdje se nalazi moj atelier Owl žive razne djelatnosti — biciklo-popravljaonica, arhitektonski biro, izrada pečata, bravarija, kafić… To je zajednica koja potiče na rad i pruža mi osjećaj povezanosti.”

Lidia Boševski je renomirana hrvatska likovna umjetnica srednje generacije, koja radi u rasponu od slikarstva i grafike do keramike i produkt dizajna. Obrazovala se u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, te na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala dizajn tekstila i odjeće 1984. Prvu fazu njezinog stvaralaštva obilježila je intenzivna slikarska i grafička aktivnost, dok se dvijetisućitih godina posvetila i produkt dizajnu, radeći prvenstveno s keramikom, ali i drugim materijalima.

bosevski_10

Zajedno sa suprugom Zoranom Boševskim 2005. je otvorila samostalni atelier Owl u Vlaškoj ulici, gdje se posjetitelji mogu pobliže upoznati s njezinim predmetima i promatrati kako nastaju. U dizajnu, Lidiju Boševski inspirira istraživanje prirodnih formi i fenomena, kao i odnos između materije i vremena. Uspjeli smo ju nakratko uhvatiti da bismo saznali kako njen radni prostor i njegova pozicija u gradu utječnu na njezin rad i svakodnevnicu.

Lidia Boševski: Mjesto gdje ću živjeti, u Voćarskom naselju iznad Vlaške ulice, odabrala sam svjesno zbog lijepog zelenog pojasa i intimne atmosfere malog naselja u centru grada. Potraga za atelierom u blizini bila je logičan slijed, a važni detalji u odabiru bili su povučen i miran kutak, živ u smislu radne atmosfere. Ova četvrt, Vlaška ulica i okolica Martićeve, dio je centra grada koji živi svoj život, intimniji od samog središta.

Početak stare Vlaške, koja u detaljima čuva nekadašnji duh grada i park Ribnjak, koji nas spaja s Gornjim gradom, polazne su točke četvrti i neka od njenih prepoznatljivih obilježja. U dvorištu Vlaške 81a, gdje se nalazi moj atelier Owl, žive razne djelatnosti — biciklo-popravljaonica, arhitektonski biro, izrada pečata, bravarija, kafić, cattering, razni tečajevi u udruzi Transplant… To je zajednica koja potiče na rad i pruža mi osjećaj povezanosti.

bosevski_12

Svakog jutra uživam u šetnji od Voćarskog naselja do ateliera, jer mi dan počinje u prirodi zahvaljujući dragocjenoj šumici koja se proteže sve do Šalate. U Vlaškoj ponekad skrenem do delikatesa Ivić po kiflicu ili pitu, ili pak do Juice boxa po svježe cijeđeni sok. Kavu obavezno pijem u kafiću Franjo u dvorištu ateliera, tamo svi mi susjedi iz dvorišta obavezno malo popričamo prije nego što počnemo raditi.

bosevski_14
bosevski_13

Općenito, lijepo je što se festival dizajna Dan D počeo održavati u napuštenoj zgradi bivše vojne bolnice u Vlaškoj, budući da je riječ o prostoru s velikim potencijalom, a i mladi su kreativci počeli oslikavati zidove nedovršene garaže u susjedstvu i tako privukli turiste-fotografe u taj kutak, tik do Ateliera Džamonja.

U Zagrebu živi i radi još mnogo umjetnika, dizajnera i malih manufaktura koji nemaju svoj radni prostor, a tu je još više neiskorištenih dvorišnih prostora. Otvoreni atelieri, multifunkcionalni kulturni centri, manufakture za stare i nove zanate… Mislim da je to smjer u kojem bi se kvart i grad mogli oplemenjivati i razvijati, jer takve intimne jedinice čine stvaran život grada.

bosevski_1

 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.