Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNI POST

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

SLJEDEĆI POST

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

 

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

 

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj. U selekciji festivalskog sadržaja, Ira Payer, njegova kreativna direktorica, naglasak je stavila na kvalitetne i poticajne autorske projekte koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja. U najvećoj mjeri do sada oživjet će prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjem izložbenim, predavačkim i performativnim programom Lokalni putevi s čak 50-ak sudionika, koji je selektirao Dino Belamarić. Posjetitelji festivala imat će prilike vidjeti ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba „REBOOT: Backstage of Progress“ koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i prozvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije. Oni uz  pomoć dizajna stvaraju nove vrijednosti temeljene na lokalnim materijalima, individualnom znanju, tradicionalnim vještinama i inovaciji. Među njima su i neki koji će se premijerno predstaviti u Zagrebu: Rex-Kralj (SLO), Zanat (BiH), Mitja (SLO), Prostoria (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Gazzda (BiH), Grupa Products (HR), Vau (HR), Nunc (Slavonika, HR) te Lidia Boševski (HR).

Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni „dnevni boravak“ festivala, a ugostit će novi DDZ Market s omiljenim lokalnim projektima poput Dnevne doze biljaka koji među ostalim organiziraju Pop-up biljnu ambulantu (mjesto na koje će posjetitelji moći donijeti svoje biljke koje trebaju pomoć i terapiju), zatim Roum, izuzetan novi socijalno-poduzetnički projekt koji se bavi izradom uporabnih predmeta za dom od odbačenih stvari (na čemu rade članovi romske zajednice u suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima), a ovo je prva prilika u Zagrebu za kupnju tih jedinstvenih uradaka. DDZ Market ugošćava i društveno vrijedan projekt Fierce Woman, zatim Mr. & Mrs. Asparagus koji okuplja čije je područje interesa dizajn 50-ih i 60-godina 20.st., a koji je dosad svoje poklonike uglavnom okupljao na društvenim mrežama, pa je ovo iznimna prilika za druženje i kupnju uživo.

Od privremenih prostornih intervencija zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru. Bit će izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom, što omogućuju zagrebačke tvrtke Peri oplate i skele d.o.o. i MBM Vrtni centar.

Osim volumenom dominantne Baustelle, isticat će se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan urbani kutak dizajn distrikta, a koju omogućuje tvrtka Holcim Hrvatska.

Dizajneri će i ove godine na festivalu hakirati proizvode IKEA na radionici Hacking IKEA, vođeni temom Ravnopravnost je bolja za sve. Zadatak im je prenamjenom ili doradom bilo kojeg IKEA proizvoda doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće. Redizajnirani proizvodi moći će se vidjeti na izložbi od 16. lipnja u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici.

Posjetiteljima će zahvaljući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu.

Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

 
 

DDZ 2018: Posebne ponude u distriktu pronađi uz Mastercard®

Mastercard® je za vrijeme festivala Design District Zagreb 2018 omugućio popuste kod odabranih lokalnih partnera! Posjetitelji će moći kupnjom Mastercard® karticom ostvariti različite pogodnosti i još više uživati u kvartu, od 14.

TREĆI DDZ TRANSFORMIRA URBANI PROSTOR U VELIKU IZLOŽBU S MOTIVOM LOKALNIH PUTEVA

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

DDZ 2018: Odabrani finalisti za Hacking IKEA natjecanje

Design District Zagreb s veseljem objavljuje finaliste ovogodišnjeg natjecanja Hacking IKEA koje realizira u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska! Natjecanje će se održati 14. i 15. lipnja u sklopu festivala Design District Zagreb 2018, dok će se hakirani radovi moći pogledati na izložbi 16.