Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Neiskorišteni prostori

 
 

U Martićevoj i okolnim ulicama nalazi se velik broj napuštenih prostora i lokala, koji su nekoć bili većinom trgovačke ispostave automobilske industrije. Također, postoji mnogo zapuštenih dvorišta u stambenim blokovima, neiskorištenih garaža, skladišta i sličnih mjesta. Tijekom tranzicije, autoindustrija se povukla iz šireg centra grada i za sobom ostavila prazninu koja se popunjava posljednjih desetak godina. Ovi prostori uglavnom su u gradskom vlasništvu, a poneke su građani unajmili za svoje poslove i druge potrebe. Unazad godinu dana, neki od tih prostora oživjeli su i primili nove poslovne i/ili ugostiteljske sadržaje (što možete provjeriti u segmentu Lokacije), neki su se ispraznili, a neki su ostali kakvi su i dosad bili ― neiskorišteni. Riječ je o kontinuiranoj dinamici koja uzrokuje probleme u urbanom tkivu kvarta, ali i postavlja izazove te nudi nove mogućnosti.

Izlog doma zdravlja u Martićevoj ulici (foto: Marija Gašparović)

No, što ako bi se ti prostori barem privremeno popunili kulturnim i kreativnim sadržajima, pogotovo namijenjenima lokalnom stanovništvu? Osim što bi kvart tako dobio niz novih vrijednosti, i stalni sadržaji takvog tipa dobili bi dodatni uzlet. Zalažemo se za postupnu agitaciju koja će pokrenuti stvari u tom smjeru. Javite se s vlastitim idejama na pozive za sudjelovanje u programu festivala Design District Zagreb 2017, ali i nevezano uz specifične natječaje, u svako doba godine.

Lopašićeva 5 (foto: M.G.)
Martićeva 41 (foto: M.G.)
 

NOVO U KVARTU

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.